Protesto

May 21, 2012 - 7 Yorum

Son 3 gündür, güzide şehrimiz Şikago’da NATO ülkeleri toplantısı var. T.C. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ve eşi de buradaydı. Hatta kendileri ve birçok devlet bakanının da burada olması vesilesi ile 19 Mayıs akşamı, Gençlik ve Spor Bayramı için Şikago’da bir kutlama kokteyli düzenlendi.

Benim esas tartışmaya açmak istediğim konu ise protestolar. Bu NATO toplantısı aslında G8 toplantıları ile birarada yapılacaktı. Sonra Şikago’ya acıdılar sanırım, G8 i Camp David’e kaçırdılar. Geçen sene G8 toplantılarında Toronto ne hale geldi hatırlar mısınız bilmem ama ben çok net hatırlıyorum. Çünkü toplantıların 2. günü olan pazar günü, Niagara tarafından Toronto’yu görmeye gitme gafletinde bulunmuş ve protestocular tarafından talan edilmiş şehri kapı duvar şeklinde bulmuştuk. Bir tek robocop polisler, evsizler ve biz vardık.

G8 kapalı kapılar ardına alınında protesto edecek bir tek NATO kaldı. Şehir son bir aydır alarmda. Dün hafif bir çatışma olmuş ama Toronto ve hatta Londra’dakinin yanında sokak kavgası kalır.

Merak ettiğim, siz okurlarım ebeveyn olarak çocuklarınız büyükse veya büyüdüklerinde, “Anne/Baba, ben bu duruma dur demek için protestoya, gösteriye gidiyorum dese ne derdiniz?

Çocuğunuz inandığı bir konuda protesto gösterisine katılmak istediğini söylese cevabını ne olur?

View Results

Loading ... Loading ...

Ben kendi adıma konuşayım, sokak protestolarının, konuyla ilgili ve  yetkili kişilerin kararlarını zerre kadar etkilediğini düşünmüyorum. Toplum, robot gibi programlanmış polisler ile karşı karşıya kalıyor. Birşeyleri üstten değiştirmek için işin içine girip, elini taşın altına sokup, burnunu sokup, o sistemde aktif olmak gerekiyor.

Üstüne üstlük çoğu protesto gösterisinin amacından sapıp, konuyla alakası olmayan gariban insanların malına mülküne ve hatta canına zarar verme olasılığının yüksek olduğuna da inanıyorum. İllaki provoke eden birşey oluyor.

Bu da ilginizi çekebilir:  Sonbaharın ilk günü

Aman evladım, toplu kalabalığın olduğu yerlere pek girme. Gördün mü, oradna uzaklaş” tembihleri ile büyütülmüş bir nesilden, ancak bu kadar.

Fotoğraf: Zbigniew Bzdak, Chicago Tribune, May 20, 2012


Etiketler: , ,
Kategoriler: Aklımdan Geçenler

Benzer Yazılar:
  • ODTÜ Bilişsel Bebek Araştırmaları Merkezinde Dil Gelişimi Araştırması
  • Keşke çocuklarıma çekseydim
  • Eğitici çizgi filmlerin çocuklar üzerindeki etkisi
  • Öğretmen ebeveyn, oyuncu ebeveyn ve diğerleri
  • Ben kendim yapacağım

  • «       |       »




    "Protesto" için 7 Yorum yapılmış.

    1. umit says:

      Sevgili pratik annem,bende kesinlikle gondermezdim.İstanbulda yaşayan taksimde çalışan biri olarak protestonun herhalini gormuş biriyim.Bu protestolar amacının dışında insanlara hizmet ediyor.İstanbulda resmen savaş çıkarıyorlar,yağma talan yapıyorlar .. Protesto etmenın anlamı değişti artık..Hakkını aramak,isyanını geostermek değil artık bizim memlekette proteto yuruyuşleri.. Çatışma olucak,biber gazları atılacak,taşlar havada ucucak,molotoflar patlayacak.. Bu ortamı gorup yaşayıp nasıl gondereyim.. Başka platformlarda gostersinler protestolarını..

    2. Bernacan says:

      Çocuğuma güvenirim, sonuna kadar. Bir şeye inanıyorsa ve yapmak istiyorsa da itirazım ol(a)maz. Ayrı bir birey olduğunu, benim doğrularımla yaşayamayacağını kabul ediyorum sanırım. Konuşurum, tartışırım, düşüncelerimi dile getiririm. Ancak, tartışmanın engelleme amaçlı olmadığını, özgür olduğunu da bilmesini isterim.
      Yaptığı hatalıysa da. Hatalar yapılabilir, sonuçta öğrenilir. Tehlike de doğurabilir belki ama sonuçta tehlike her daim olasılık dahilinde. Çocuğun anne babaya güvenmemesi ya da tam tersi anne babanın çocuğa güvenmemesi daha büyük bir tehlike bence.

    3. esra says:

      Aynı dönemde yetiştik sanırım benim içinde öyle idi aynı düşünceleri aynı dili kullanıp sokakta gösteri yapanlara hep bu savunma ile cevap verirdim.Ama son bir senede yeni eğitim sisteminde yapılmaya çalışılanlar!!Sistemin içinde kendimi sakındığım kaçtığım şeylerin aslınd akaçılmayıp birde çocuklarının bu sistem içinde daha küçücük yaşta bunlara / anlamsız siyasete alet ediliyor olmasına bakmak ve çaresiz kalmak!!En önce koşup giden protestoculardan olmak istiyorum hele hele son bir ayda!!!Sütten zehirlenen çocukları görüp onun karşısında çocuklara gülebilen ve dalga geçenleri gördükçe midem boğazım düğümleniyor ! Bir kısım öğretmenlerin bizim adımıza çocuklarımız adına eğitim sistemini protesto ederken şoklanmaları dövülmeleri ve biz velilerin sadece yazmak şikayet etmek bir şeye yapamamakta organize olamamakta kaldığımız çaresizlik karşısında protestocuları anlıyorum midemde ve boğazımdaki düğümlerlerle!!

    4. kıyamam izin veremem korkarım illa gidecem dersede sen dur evde ben protesto eder gelirim derim 🙂

    5. tijen says:

      chile uzunca bir suredir universite ve lise ogrencileri ucretsiz egitim icin gosteri yapiyorlar,iki ay once oglum anne gosteriye okuldan ekip gidiyor ve bende katilmak istiyorum dedi,o gune kadar televizyndan izlemistim ama bir cok aileninde cocuklara destek amacli gosterilere katildigini gormustum.oglum bende katilicam dediginde ,bizimde destek vermek uzere yaninda olmamizi isteyip istemedigini sorduk…ve gosteri gunu cocuklarinin arkasinda yuruyen aileler arasinda yerimizi aldik..

    6. ozge says:

      Dikkat ederseniz peygamberlerin,politik liderlerin vs. çoğu anne yada babasını küçük yaşta kaybetmiş,yalnız büyümüşlerdir.Demek istediğim doğu toplumlarında anneler,aileler fazla koruyucu,fazla otoriter;doğu devletleri fazla otoriter.Geçen konuştuk arkadaşlarla bu konuyu neden doğu ve asya ülkelerinde tüm rejimler totalitarizm kayıyor,otoriter liderler seviliyor,bireysel özgürlüklerden bahis etmez iken aile sürekli kutsanıp korunması gerek bir kurum olarak sunuluyor.Dandik bir mitinge endişelendiği için çocuğunun gitmesinden hoşlanmayan aileler neden davulla zurnayla askere gönderir çocuğunu?Yıldırım Türker bir yazısında aileyi ömür boyu insanı sürüde tutmaya yönelik bir örgütlenme olarak tanımlamıştı.Ne kadar doğru…
      Aslında çok doluyum bu konuda ama kafamı bugün toparlıyamıyorum bir türlü ne saçma oldu :)…Thomas Ostermeir güzel birkaç yazı yazmıştı konu hakkında şimdi link ekleyemiyorum ama okumanızı tavsiye ederim.

    7. Ltg says:

      Sadece kendi cocugumdan hareketle yaziyorum: Her seyden evvel fikrimi sormasina sevinirdim. Olacak oglak… atasozune bakarsak muhtemelen sormadan gider, ama catismadan, kavgadan, tehlikeden uzak durur. Sorarsa, o sirada amerika’daysak gitmesini engellemem, Turkiye’deysek “sutumu helal etmem”e varacak derecede siddetle karsi cikarim.

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne