Televizyon yoksa, iPad ile oynasınlar

Mar 26, 2012 - 12 Yorum

Padişah’ın dediği gibi “Kırk katır mı, kırk satır mı?” hesabı bizimki. Bizim evde televizyon hiç açılmıyor neredeyse. Ben ve eşim de televizyon seyretmiyoruz. Havalar düzeldi beri hele, hiç kimse televizyon aramıyor.

Ancaaaaaak……………

…iş bilgisayar ve iPhone, iPod ürünlerine gelince kazın ayağı farklı.

Öncelikle çocuklar bizi hep bilgisayar başında görüyorlar. Hele ben, evden bilgisayar ile çalıştığım için hep bilgisayar başındayım. Hadi işe çamur atmayayım, bir de internet bağımlısıyım. Kıpırcan basit (kafasına takılanı) google’da arama, e-mail kontrol etme, bildiği websitelerine gitme gibi şeyleri yapabiliyor. Arada bir kayboluyor. Bir bakıyoruz bilgisayar odasında PBSkids.org sitesine gitmiş, kendine oyun seçmiş oynuyor. Kımılnaz hala daha bizim elimize bakıyor. Kıpırcan ve Kımılnaz’ın sevdikleri bazı oyunlar var. Allahtan oyunlar kafa çalıştırıcı ve olumsuz öğeler içermeyen oyunlar.

Yeni yılda indirim fırsatından iPhone furyasına biz de daldık. iPod touch vardı evde ama ben sadece MyFitnessPal’de kalori saydığım için çocuklar elimde pek görmüyorlardı. Şimdi iPhone ile birlikte bir de Instagram bağımlısı oldum. Devamlı alet elimde. Allah için kafama takılan şeyleri hemen arayıp bulmak, mağazalarda fiyat karşılaştırması yapmak, not almak, aklıma gelenleri sesli memo’ya keydetmek gibi faydalı işlere de kullanıyorum ama sonuçta alet hep elimde. Kıpırcan iPhone oyunlarını keşfetti. Kımılnaz’a 30 kadar bedava sesli kitap indirdik. Özellikle Kıpırcan bir oyuna başladı mı kurtarmak çok zor. Allahtan halen daha höt’leyince söz dinliyorlar.

Biz de PS3 var ama nedense Kıpırcan bizde değil dayısına gidip oynamak istiyor. Dayıma gitmek istiyorum, kuzenimi özledim dedi mi anla ki PlayStation oynamak istiyor. 🙂

Hadi bilgisayar ve iPhone oyunları televizyon gibi içeriği açısından çok tehlike arzetmiyor. Ama okuma, yazma, çizme, resim, koşma, zıplama, taklit oyun yapacaklarına mekanik oyunlar oynamaya meyil etmeleri hoşuma gitmiyor. Öte yandan her müsait vaktimde ya bilgisayar başında ya elimde iPhone’la olan ben de çok iyi bir örnek teşkil etmiyorum. Eşim benden bir nebze daha kontrollü ama oda bilgisayar ve iPhone’cu.

Bu da ilginizi çekebilir:  Beni kategorize etme*

En güzeli havanın güzel olduğu ve devamlı dışarıda olduğumuz veya evde çocuklarla aktivite yaptığımız zamanlar. O zaman ne biz arıyoruz internet, ne onlar. Ama seçenekler gittikçe artıyor ve zenginleşiyor.

Sizler de durum nedir? Hem kendiniz, hem çocuklar ne durumda? Bağımlı olduğunu düşünen ve bunun önüne geçmek için birşeyler yapanlarınız var mı? (Mesela ben bazen internet bağlantımı kendim kapatıyorum). Çocuklar ipin ucunu kaçırmasın diye nasıl sınır koyuyorsunuz?

 


Etiketler: ,
Kategoriler: Disiplin, Faaliyetler

Benzer Yazılar:
  • İçimizdeki Çocuk
  • Paylaşma ve bağışlama
  • Ebeveyn Sorumluluk Kanunu
  • Övgü, takdir ve "Aferin"
  • Bağımlılık yapan maddeler

  • «       |       »




    "Televizyon yoksa, iPad ile oynasınlar" için 12 Yorum yapılmış.

    1. Bernacan says:

      Oğlumun (5 yaş) sadece haftasonları bilgisayarda oyun oynama hakkı var. İnternetle henüz tanışmadı, nasılsa ilkokulla birlikte tanışmak durumunda kalacak, en azından şimdilik uzak tutalım diye düşünüyoruz.
      “Telefonda oyun” için ise, akşamları 1-2 oyuna izni var. Ben yatma saatine yakın bu tür uyaranları fazla onaylamıyorum(Bilgisayarda oyun oynadığım geceler bütün gece sabaha kadar oynamaya devam ederdim öğrencilik yıllarımda, allahtan şimdi hiç oynamıyorum). O nedenle olabildiğince erken bir saatte bu hakkı kullanırsa kullanıyor, yoksa bir şekilde vazgeçiriyoruz.

      Hatta neredeyse 1 yıl önce aldığımız psp, halen versiyon ve oyun yüklenmesi için bekliyor. “Ne kadar geç o kadar iyi” diye düşünüyoruz

    2. hande says:

      Sevgili Burcu ben Kızıma sadece cumartesi-pazar günleri izin veriyorum bilgisayar için.Kendisi için zararlı olmayacak eğlendirici ve öğretici oyunlar oynuyor.Ona minik bir laptop aldık gerekirse kaldırabilmek için.Ama kaldırmaya gerek kalmadı.Masaında duruyor ve hafta içi izni olmadığı için ellemeye teşebbüs etmiyor.Arada soruyor ama izin vermeyerek kararlılığımı sürdürüyorum.Anasınıfına gidiyor zaten günde 4 saat okulda.

    3. kuzunun annesi says:

      Benzer . Kızım 3yasında ama babanın iphonenundan kendi ile ilgili uygulamalara ulaşma, acıpnoynama konusunda hiç sıkıntısı yok.
      Hatta babasının elinde teli almak için “Baba senin haber saatin geldi ” diyor :))

    4. esra cem says:

      benim oglum 2 yasinda ama iphone nasil kullanilir bilenlerden. Once puzzle oyunlariyla basladi simdi youtube a giriyor babasini ariyor resimlere bakiyor fln ilerletti isi. Baktim olmicak artik vermiyorum onun yanindayken aramalar disinda elime dahi almiyorum telefonu. Ulasamiyacagi ama yerini bildigi gordugu bir yerde duruyor. Ve benden hic istemiyor artik. Babasi kiyamadigi icin ondan istiyordu birazcik iphone diye ama babayida tembihledim artik oda vermiyor boylece gormedigi surece aklina gelmiyor artik. iphone’dan biraz yirttik gibi yani:) Internete de beni bilgisayar basinda gormesin alismasin diye hic yaninda girmiyorum. Oglen uyuyunca aksam uyuduktan sonra giriyorum. Onun yaninda zorunluluk disinda 5 dkkadan fazla acmiyorum interneti. Bu sekilde kendimce onlem aliyormusum gibi hissediyorum bakalim nereye kadar :))

    5. nada says:

      Oglumuz 2,5 yasini biraz geciyor. 1 yasinda aralarindan secebilecegi cocuk sarkilari calan bir apple i-phone/pad hayatina girisni yapti. Daha sonra keyifle bizim cektigimiz kendi vieolarini seyretmeye basladi. Aynen söylediginiz gibi bizim elimizde gördügü icin ona kisitlamayi cok sacma buldugum gibi onun da sacma ve anlamsiz bulacagini düsündügüm icin neredeyse hic kisitlamiyoruz ama süreyi günde 1-2 defa 15-20 dakikayla sinirlandiriyoruz mutfak saati kurup önüne koydugum bile oluyor 🙂 artik kabullendi süre doldu deyip saati gösterince cok istekli olmasa da birakip baska bir oyuncaga geciyor aglayip drama yapmadan. Simdi cok sevdigi puzzlelar var oynadigi ama app indirirken cok secici davraniyorum. el/göz koordinasyonu ve diger motorige de hitap eden appler tercih ediyoruz. bir de 6 ay önce cok daha cazipti ama artik elimizde görse bile o kadar da heyecanla uzerine atlamiyor cogu zaman baska oyunlar ilgisini cekmeye basladi. bence cok engellememeiz burada basarili oldu diye düsünüyroum.

    6. Bap says:

      Bizde de durum benzer. Kayra iPhone keşfetti birkaç oyun var sadece kreşden eve dönerken yolda sıkılırsa oynuyor. İsik henüz 1 yasında ve ne zaman açık bilgisayar görse gözü parlıyor. Ben cok desteklemiyor açıkcası o nedenle onlara özel bilg. Yok evde.kendimde onlar uyanıkken tel. Elime almamaya dikkat ediyorum. Ama babamiz tüm gun ve gece bilg.karsisinda çalışıyor ana gercekten çalıştığından cocuklar sanırım onu öyle kabul etti ve bilg.dokunmuyorlar bile.

    7. Ayca says:

      Bizim kızın çok fazla televizyon ile arası yoktu ama son zamanlarda dvd’de çizgi film seyretmeye çok dadanmıştı, sabah akşam ice age 1 açtırıyordu, bana fenalık geldi ve televizyonumuz maalesef bozuldu:)) Sadece o uyuduktan sonra bir iki birşey bakıyoruz o kadar. Ben hemen hemen hiç evde bilgisayar açmıyorum, ofiste bütün gün karşısındayım zaten, o nedenle ihtiyacım olmuyor. Eşim işi nedeniyle akşamları da çalışmak durumunda olaibliyor, ama onun da internette pek işi olmaz. Iphone tam bir bagimlilik, kız oratalarda yokken bakiyorum, bazen tuvalette vs:) Telefonu görmezse istemiyor ama görürse istiyor, o zaman da genelde sesli kitaplara falan bakıyor ya da youtube’da takıntılı olduğu cici kızlar-delsin sarkisini actiriyor:)) Cok uzun sureli eline vermiyorum, başka şeylerle oyalayıp ortadan kaldırıyorum. Bazen de kurtarıcı olmuyor değil tabi. Ben cok teknolojik biri değilim, hala internetten film ve müzik indirmeyi bile bilmem. Bu nedenle benim endişem de çocuğu elektronikten uzak tutmak adına, yaşıtlarından bu konuda geri kalması çünkü eninde sonunda bir yaştan sonra kopamaz hale geliyorlar. Çocuk yetiştirmenin her alanında olduğu gibi burada da çelişkilerim mevcut:))

    8. SedaSD says:

      Bu aralar ben de cok zorlaniyorum bu konuda. Kizim 1.5 yasindan beri Iphone kullanmayi biliyor. Baslarda aman ne guzel aciyor, cozdu diye hosumuza gitmisti ama buyuyup de kendisi bilincli istemeye baslayinca baktik kontrolu kaciriyoruz.Biz de kisitladik.

      En zoru dedigin gibi kendi elimizden birakmak aleti, benim ve babasinin elinde gordukce ne desek bos aslinda.

      Gunde bir kisa cizgi film hakki var, televizyonda,haftada bir de film hakki var. Bunu yapmaya basladigimizdan beri Iphone icin daha az sikistiriyor bizi.

    9. denizanasi says:

      oğlum 7.5, ama bizim de bilgisayar veya internet ile bağlarımız programlı. hsonları veya en fazla hici de bir gün acabiliyor. o da belirli süre cercevesinde. gelecekte o kadar cok internet ile ilgisi olacak ki simdiden onu korumak istiyorum. bu sebeple belki de can da cok meraklı degil.
      ama sıfından cocukları goruyorum. 6 yasinda facebookta profil acmislar ve oyun oynuyorlar.
      hatta gece yarılarında bile online oldum.
      bence bu denlisi cok hatalı, cok fazla..ınternet dipsiz bir kuyu..

    10. Cocuklacocuk says:

      Bizde de durum benzer sayılır. Eşim ve benim elimde sürekli iphone ve bilgisayar görebiliyorlar. Kızımın pc oyunlarına çok fazla ilgisi yok ama oğluş için kendimi sınırlamaya çalışıyorum.

    11. hande says:

      kızım neredeyse 4 yaşını bitirmek üzere. Ben çalışıyorum ve kızım da yaklaşık 3 senedir yuvaya gidiyor. Bundan 4-5 ay öncesine kadar evde bilgisayarı neredeyse hiç açmıyorduk çünkü evde bilgisayar açacak vaktimiz olmuyordu. Geçen sene bir kere bilgisayarı çantasından çıkarıp da acil birşey bakmam gerektiğinde “Anne bizim bilgisayarımız mı var” deyip gözlerini kocaman kocaman açmıştı ve beni çok güldürmüştü. Bahçeli bir evde oturduğumuz için kızım küçüklüğünden beri iyi havalarda bahçe, komşu, park şeklinde vakit geçiriyor. kışın ise internetten indirdiğim ne kadar faaliyet varsa oturup yapıyoruz beraber, kitap okuyoruz, bazen yemek yerken yarım saat kadar televizyon açıyoruz, (tabii bu arada evin hali içler acısı, onu yazmama gerek yoktur heralde) haftasonları cd seyretmesine de izin veriyorum ama haftaiçi cd yok. Bu sene kurumsal bir yuvaya gidiyor ve her dersin ayrı öğretmeni var, böylelikle bilgisayarla da tanışmış oldu ve birşeyler öğrenmeye başladı. Biz de bilgisayarımızı ortaya çıkardık, bizim odamızdaki çalışma masamızın üzerine yerleştirdik ve son 4-5 aydır gün aşırı veya 3 günde bir öğretmeninin tavsiye ettiği oyunları açıp 15-20 dakika oynamasına izin veriyoruz. Bazı annelerin hoşuna gitmese de evde bazı kurallar koymak biz ebeveynlerin işlerini kolaylaştırıyor, ben de kızıma günaşırı bilgisayar açacağımızı ve ben kapatıyoruz dediğimde kapatacağımızı söyledim ve baştan kuralı koydum. Hafta sonları bazen daha esnek davranıyorum ama yine de yarım saatten fazla izin vermiyorum. Iphone’u da yine 4-5 ay önce aldım kendime ve bizim kız da keşfetti tabii, birkaç kitap ve oyun indirdim. Sabahları işe gitmeden önce ve akşam işten geldiğimde ben giyinirken 5-10 dakika oynamasına izin veriyorum. Tabii aralarda beni mutlaka deniyor, direniyor ama zaman zaman esnek oluyorum zaman zaman da kuralları biliyorsun diyorum ve işin içinden çıkıyorum. Bu arada müsait bir zamanda indirdiğin 30 sesli kitabı yazar mısın? şimdiden teşekkür ederim

    12. ÇokBilmiş says:

      Bu bağımlılığın tek çaresi evde durmamak. Havalar güzelse, park bahçe varsa, arkadaşlar cıvıldaşıyorsa ya da okula gidiliyorsa kimsenin aklına gelmiyor.

      Ama beni düşündüren şu: Eskiden sıkılırdım ben, kendime oyunlar icat ederdim. Artık ben de sıkılmıyorum, kızıma da sıkılması için fırsat tanıyamıyorum çünkü o da benim gibi sıkılınca teknolojik aletlere yöneliyor 🙁

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne