Kitap Değerlendirme – How cleaning my room changed my life

Feb 22, 2012 - 2 Yorum

Bugün sizlerle paylaşacağım kitap İngilizce. Amerika’da yaşayan bir Türk anne tarafından yazılmış. Kitabın yazarı Huma Gruaz, iki çocuk annesi, Şikago’da yaşıyor ve kendi kurduğu bir PR şirketini yönetiyor.

Kitabı alalı aslında çok oluyor. İki sene evvel Şikago Türk Festivalinde çocuk çadırında tanıtımını yaparken tanıştım bu kitapla. Okulda gayet düzenli, arkasını toplayan, ama evde tazmanya canavarından hallice iki çocuk annesi olarak almak boynumun borcuydu.

Kitabın ana karakteri Sam, inanılmaz dağınık olduğu için hiçbirşeyini bulamayan ve bu yüzden hem okulda hem de diğer aktivitelerinde başarısız olmaya başlayan bir çocuk. En sonunda çok sevdiği bir arkadaşının ona verdiği emaneti kaybediyor. Burada hikayeye hayal ürünü karakterler giriyor ve Sam’e toparlanması için yol gösteriyorlar.

Kitabın sonunda esas hikayenin dışında ek olarak derli toplu olmak için neler yapmalı,  kategori kategori ipuçları ve tavsiyeler var.

Kitabın hikaye kısmı çok eğlenceli. Dağınıklığın sadece etrafın dağılması, göz zevkinin bozulması olarak değil, hayatın okul, arkadaşlık gibi kısımlarını etkilediğini de gösteriyor. Biz evde  “çocuğum bak etraf dağıldıkça ananız babanız kafayı yiyor ve arkanızı toplamaktan yoruluyoruz. hadi toplanın” diyoruz ama tam okula hazırlanmaya çalışırken dağınıklık içinde nereye koyduğunu hatırlamadığı için geciktiği zamanları da bu vesile ile yavrulara hatırlatıyorum.

Çizimler Mark Rosenzweıg tarafından yapılmış ve çok güzel.

Kitapta 2 den 92 yaşa kadar dese de hem hikayenin dili ve uzunluğu hem de sonundaki tavsiyelerin genelde okul çocuklarına hitap etmesi dolayısı ile 5 yaş ve sonrası için daha uygun derim.

İşe yarıyor mu derseniz, okulda kuzu gibi uydukları kuralları evde aynı disiplin ile uygulamak ve uygulatmak çok zor. İki ileri bir geri diyelim. Bu yüzden devamlı “hadi çocuğum toplan, çok dağıldınızİ diye vıdılayan anne yerine kitabı çıkarmak daha iyi oluyor. İpuçları kısmı çocuklara toplanma sorumluluğunu verirken, başı kesik tavuklar gibi dolanmak yerine neler yapabileceklerini adım adım anlatması açısından da çok faydalı.

Bu da ilginizi çekebilir:  Kitap Değerlendirme: Çocuklar için şantiye günlüğü

Tavsiye ederim.

Ek olarak, “cleanup” şarkısı bizde hala çok işe yarıyor. Erken yaşta yatırım, Pavlov etkisi olarak geri dönüyor. 🙂 Komik ama gerçek.

Kitabı Amazon.com‘dan alabilirsiniz. Kitap hakkinda daha detaylı bilgi ve toparlama ve temizlik ile ilgili ipuçlarını kitabın websitesinden alabilirsiniz.


Etiketler: ,
Kategoriler: Kütüphane

Benzer Yazılar:
  • Kitap Değerlendirme: Unutkan erkekler, ‘hadi’leyen anneler
  • Kitap Değerlendirme: Oğluma Ahlak Üstüne Öğütler
  • Heyecanlı çocukları yetiştirmek
  • Örnek davranış kitapları – Sakinleşme, paylaşma ve sabır
  • Kardeşler arası iletişim

  • «       |       »




    "Kitap Değerlendirme – How cleaning my room changed my life" için 2 Yorum yapılmış.

    1. seyma says:

      kitap cok ilgimi cekti ama ulaşmak biraz zor anladigim kadariyla:))once kendim uygulamayi dusunmustum artık web sayfasındaki bilgilerle yetinirim….cok tesekkurler

    2. Ergem says:

      bayildim. hemen ismarlayacagim.

      bu arada sizdeki bir cok kitap onerisi bizim kutuphanede yerlerini aldi bile. tesekur ederiz.

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne