İçedönük ve Dışadönük Çocuklar

Aug 02, 2011 - 4 Yorum

Heyecanlı çocuklarımızı tanıdık anladık. Kendimizi de dinledik anladık. Esas maharet isteyen ise günlerimizi heyecanlı çocuklarımızla beraber patlamadan, çatlamadan, ağlamadan, sızlanmadan, inatlaşmadan, sabır sınırlarımız zorlanmadan nasıl geçireceğimiz.

Yazar buna geçmeden evvel tüm kişiliklere içedönük ve dışadönük olarak bir boyut daha getirmiş. Yani heyecanlı içedönük veya heyecanlı dışadönük olunabileceği gibi, heyecansız! içedönük ve dışadönük de olunabiliyor. Bu özellikler çocuklarımıza nasıl yaklaşacağımız konusunda güzel ipuçları veriyor.

Dışadönük:

  1. Konuşarak düşünen
  2. Kalabalık içinde enerji dolan
  3. Devamlı hareket arayan
  4. Uzun süre yalnız kalınca çok sıkılan
  5. Başkalarından geribildirim bekleyen
  6. Başkaları ile çalışmadan zevk alan
  7. Düşüncelerini ve tecrübelerini hemen başkaları ile paylaşmak isteyen

İçedönük:

  1. Cevap vermeden önce düşünen
  2. Kalabalık içinde pili çabuk biten
  3. Belli bir noktadan sonra hareket ve stimülasyon fazla gelen
  4. Kişisel alana önem veren
  5. Arkadaşlarını az ve öz seçen
  6. Aile üyeleri ile konuştuğu halde başkaları ile çok konuşmayan
  7. Bir etkinliğe katılmadan önce gözlemleyen

Kıpırcan herhalde 3 yaşına kadar içedönük bir çocuktu. 4’ten sonra kabak çiçeği gibi açıldı, artık gayet dışadönük. Şu anda aynen Kımılnaz da aynen abisi eskiden olduğu gibi içedönük, bilmiyorum o da abisi gibi değişecek mi?

Ben? Benim dışadönük olduğumu bilmiyorsanız bu bloga yenisinizdir herhalde derim. Yalnız eskiden yalnız kaldığımda afakanlar basardı. Şarj olmak için kalabalığın arasına karışmam gerekirdi. Son dönemlerde tam tersine şarj olmam için sadece çekirdek ailemle kalmam yetiyor. Yalnız kaldığımda ise artık hiç sıkılmıyorum.

Ufak çocuklarınızdan oyun gruplarında gruba karışmayan, derslerde 2 dakikada bir değişen el çırp, hopla zıpla komutlarını takip etmek yerine kenarda oturup bir topla diğer kalabalığı uzaktan seyretmeyi tercih eden,belli bir süre sonra kalabalık içinde huysuzlanıp olay çıkaran çocuğunuz varsa, muhtemelen bir anormallik yok sadece çocuğunuz içedönük demek olabilir. Kıpırcan hiçbir zaman Gymboree dersinde komut takip etmedi, ya camdan dışarı bakar veya bir top alıp uzaktan diğer çocuklara bakardı. Music Together derslerinde de senelerce derste hiçbir şekilde ne hareketleri yaptı, ne de şarkılara katıldı. Bir tek freedance sırasında coşardı. Eve geldiğimizde derste dinlediği ve gözlemlediği herşeyi birebir yaptığını görmesek, ders sonunda gidip öğretmelerine sarılmasa onu da Gymboree’yi bıraktığımız gibi bırakırdık.

Bu da ilginizi çekebilir:  Bazen geldiklerinde....

İçedönük çocukları kalabalık etkinliklerden sonra biraz yalnız başına sakin bir ortamda dinlendirerek, illa konuşması veya cevap vermesi için ısrar etmeyip biraz bekleyerek, yeni tanıştıkları veya uzun zamandan sorna yeni gördükleri çocuk veya yetişkinlere hemen sarılıp öpmesi veya kaynaşıp oynaması için ısrar etmeyerek, kendi hızında ortama karışmasına yardımcı olabilirsiniz.

Dışadönük çocukları da tek başına takılmaktan ziyade başka çocuklarla kaynaşabileceği kalabalık etkinlikler bularak, onunla bol bol konuşup fikrini alarak ve konuşarak düşündüğü zaman kendi haline bırakarak enerji seviyesini normal tutmasına yardımcı olabilirsiniz.

İçedönüklük ve dışadönüklük her yaşta insanda varolan kişilik özelliği olduğundan ve kitapta böyle bahsedilmese bile bana göre dönem dönem değişebildiğinden çocuk büyüdükçe gözlemlemeye devam edip ona göre davranmakta fayda var.

Kitapta benzer içedönüklük ve dışadönüklük farkının eşler arasında da iletişim problemleri yaratabileceğinden bahsediyor. İçedönük bir eş işten eve geldiğinden biraz sessiz ve yalnız kalmak istiyor ama dışadönük diğer eş evde afakanlar basmış bir şekilde konuşmak için bekliyorsa, bu tam karikatürlük bir sahne değil de nedir? Veya dışadönük eşlerden biri haftasonunu kalabalık İstanbul sokaklarında gezerek geçirmek istiyor, diğeri de evde takılip enerji depolamak istiyorsa.

Bu durumda çocuğunuzdan evvel tatbikat olsun diye eşinizle konuşup  anlaşmaya çalışmanızı öneririm. Mesela içedönük eşe yarım saat kafa dinleme izniden sonra o gün başınızdan geçenleri anlatıp, haftasonu için birgün gezdikten sonra pazar  evde dinleneceğiniz müjdesini verebilirsiniz.


Etiketler: , ,

Benzer Yazılar:
  • Çocukları cesaretlendirme ve teşvik etme
  • Koş, hopla, zıpla
  • Uyum sağlamak ve yeniliklere açık olmak
  • Dikkat eksikliği ve algı hassasiyeti
  • Hassas çocuklara anlayışla yaklaşmak

  • «       |       »




    "İçedönük ve Dışadönük Çocuklar" için 4 Yorum yapılmış.

    1. Gülşah says:

      Pratik anne, tam gaz devam lütfen.
      Yazdıklarını çok seviyoum.Çok faydalanıyorum.
      ( Not:Bebek yok ,Sevgili var)

    2. Zeynep says:

      Bu yazı dizisi ilac gibi geldi 🙂 bu ozetlerinizden hareketle elimizde 3 yaşına 3 ay kala acılma alemetleri veren icedonuk heyecanli bir sıpamız var. Elinize saglik 🙂

    3. Berceste says:

      Benim Ingiltere’deki halim gozumun onune geldi 🙂 Esim isten eve donmus kendisini bilgisayarinin basina atmaya calisirken(icedonuk kisilik), ben(disa donuk kisilik) butun gun evde s1k1lmis, iki kelam konusacak adam arar halde onu bogmaya calisirken 😛
      Allah’tan bocuk de bana cekmis, insanlarla iletisim kurmayi, kalabaliklarla mutlu olmayi biliyor 🙂

      • tulin says:

        al bende de o kadar. adam eve gelir gelmez yemek yiyip yatmak tv seyrederken uyumak istiyor benim gibi disadonuk bir hatunu varken tabiki bu pek mumkun degil:DDD vallahi aynen sizin gibi sukur ediyorum ki kizimda bana cekmis:)))) cok konuskan baba eve geldiginde de belli olmadigi icin ana kiz evin icinde bicir biciriz:))))))

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne