Sanatsal açılımlar

Apr 28, 2011 - 0 Yorum

Okyanusun öte tarafında, benim Türkiye Cumhuriyeti tarihi adına milat olarak nitelendirdiğim, heykel yıkma törenleri, çılgın projelerin tantanası ile hasır altı ediledursun, biz evde çocuklarla sanatsal faaliyetlerimize devam ediyoruz. Çocuklarımın yaratıcı yönlerinin körelmemesi ve hatta gelişmesi için beraberce evde birşeyler yaptımız vakitler genellikle kitap, resim ve müzik üzerine oluyor. Müzikten sorumlu devlet bakanı babaları, resim ve kitaptan sorumlu devlet bakanı benim.

Blog yazmadığım ve de festival peşinde koşmadığım dönemlerde suluboya çalışmalarıma geri dönmüşken çocuklarla beraber resim yapıp duruyorduk. Ben de kendimi geliştirmek adına kütüphaneden birkaç kitap ödünç almak için oldukça büyük bir kütüpanede sanat raflarını gözden geçiriyordum. Kıpırcan da yanımda raflara bakınıp duruyordu. Birden eliyle koymuş gibi bir kitabı tuttu ve ben bunu alacağım diye çekti, olduğu raftan çıkarıp bana gösterdi. Bu noktada kitabın ince sırtından başka hiçbiryerinin gözükmediğini belirtmek isterim. Nasıl buldu o kitabı hala anlamış değilim. Kitabın hastası oldu ve bu yüzden kütühaneye geri verdikten sonra ucuza bulup eve aldım.

Kitap How to Draw Aliens, Mutants & Mysterious Creatures. İçinde her türlü garabet mevcut. Kıpırcan her açıp baktığında kendini kaybediyor. Üstüne üstlük kablolu TV’nin On Demand programları arasında bir adamın çocuklar için Superhero yani Süper Kahraman çizim derslerini de bulduk. TV seyredeceği zaman bazen onu açıyoruz.

Kımılnaz daha 3 yaşında ama kalem tutuşu ve çizgisi çok kuvvetli. Boyamalarını taşırmadan yapabiliyor. İsteyerek ve bilerek ama komikleştirerek çiziyor. Bolca renk kullanıyor. Üzerinde çalıştığı resmi önündeki tüm renkleri kullanmadan bitmiyor. Bir hayvanı, bitkiyi veya nesneyi boyarken kesinlikle gerçek renklerle takılı kalmıyor. Ne kadar çok canlı renkler kullanırsa o kadar beğeniyor resmini. Abisi ile beraber bir sen bir ben veya birbirleri ardına tamamladıkları resimler yapıyorlar.

 

Üstteki 3 resim Kıpırcan’ın, alttaki 3 resim Kımılnaz’ın çalışmaları

Şimdi bu sanat çalışması mı derseniz, ben de “bize göre evet” derim. Yaratıcı ilgi alanı buysa, varsın yaratık yaratsın. Kıpırcan yaratık, elektrik hatları ve gökdelenler ve şehirler çizmeyi seviyor. Kımılnaz’da yuvarlak çizgileri, mor ayıları, pembe ağaçları. Herkes sarı ayçiçeği veya balerin resmedecek değil ya. Yine de sanatsal çalışmalarımıza ünlü eski eserleri de katıyoruz. Bunlarla ilgili daha sonra yazacağım.

Sanatın her çeşidini, her eseri beğenmesek bile, sanata, sanatçıya ve eserlere saygı duyulan bir gelecek hayali ile, şimdiden iyi haftasonları diliyorum hepinize.


Etiketler:
Kategoriler: Kütüphane, Sanat

«       |       »




Bir Yorum Yazın