Kitap Değerlendirme: Keşfedin, Harika Bilim Serisi

Jan 21, 2011 - 3 Yorum


Bu Keşfedin serisini İş Bankası Kültür Yayınlarının Kadıköy’deki dükkanına girmiş sağı solu kurcalarken keşfettim. İş Bankası Kültür Yayınları dükkanları çok tehlikeli yerler. İnanılmaz güzel yayınları var. Türkçe’ye kazandırdıkları yayınların hem kalitesi, hem çevirisi, hem de baskı kalitesi çok iyi. Bir girdin mi, şunu da alayım, bunu da alayım derken malvarlığının ufak bir kısmını bırakıp çıkıyorsun. Ben yine kendimi tutup internet mağazasından sipariş verene kadar bekliyorum.

Bu kitaplar kalın karton kitap. Her sayfasında da kaldırıp altına bakabileceğiniz kulakları var. İngilizcesi flap-book.

Kitapların resimleme yani illüstrasyonları çok güzel. Her olguyu kelime anlamına göre direk çizmemişler. Komik karakterler var. Bu yüzden bazı ifadeler çocukların yaşına göre büyük olsa da çizimler küçük çocuklara bile hitap ediyor. Çok detay çizim var. Sizin çocuğunuz nasıl bilemiyorum ama Kıpırcan için ne kadar uzun uzun incelenecek detay olursa o kadar ilgi çekici oluyor.

Keşfedin nasıl çalışır özellikle favorimiz. Çünkü Kıpırcan İngilizce’de contraption denilen etki tepki aygıtlarına çok meraklı olduğu için her resim en ince ayrıntısına kadar inceleniyor.

Keşfedin Bilim de çok eğlenceli. Bir sürü yeni ilgi çekici şey öğreniyor. İlk Ansiklopedim Larousse kadar uzun yazı, detaylı bilgi yok. Hap şeklinde bilgi ve bolca resim.

Keşfedin Matematik yani See Inside Math’i Amazon.com’da çok ucuza bulunca almıştım. Diğer ikisi kadar ilgisini çekmediğini söyleyebilirim. Matematik dediğine bakmayın, 4 işlem, cebir ve integral anlatmıyor. Daha çok geometri, matematiği nerelerde kullandığımız, bazı matematik bilgilerinin dayandığı olaylar vs.

Keşfedin Vücudunuz ve Keşfedin Gezegenimiz de evde çok ilgi görür diye düşünüyorum ama biraz kendimi kontrol etmem lazım. 🙂 Zaten bu iki konuda evde o kadar çok kitap var ki, Kıpırcan yakında kendi kitabını bile yazıp basabilir.

Bu da ilginizi çekebilir:  Kitap Değerlendirme: Unutkan erkekler, 'hadi'leyen anneler

Bu kitapları almamın sebebi zaten Kıpırcan’ın bu konulara inanılmaz ilgisi olması ve verileni sünger gibi emmesi. Bazen (şu anda okuduğum bir kitapta yazdığı gibi) çok mu erken çok mu gerçek ve bilimsel detay veriyorum diye düşünmüyor değilim. Ancak kendisi bu öğrendiklerinen o kadar zevk alıyor ki. Bize bilmemne nasıl çalışıyor, elektrik nereden geliyor veya kışın neden günler bu kadar erken bitiyor gibi sorular sorduğunda anahtarını çevirince çalışıyor, düğmeye basınca kendiliğinden geliyor, güneş çok yoruluyor erkenden yatıyor gibi basit veya abuk subuk cevaplar versek,
* birincisi arkasından defalarca niye diye sorar ve sonunda bizi köşeye sıkıştırır,
* ikincisi hafızası çok kuvvetli, gerçek cevabı öğrenince inanırlığımızı tamamen yitirebiliriz.

Kendisinin çok ilgili olmadığı konularda ise ne kendisi aranıyor, ne de biz uğraşıyoruz. Mesela birçok yaşıtı Dinozor dönemindeyken Kıpırcan hiç oralı olmadı. Hiç dinozor dönemi geçirmedik. Bir sürü velet -saurus’la biten tüm latince isimleri ezberlerken, biz gezegenleri ezberliyorduk.

Gelelim işin duygusal kısmına. Bu kitaplar İlk Ansiklopedim Larousse’un neredeyse yarı fiyatı kadarlar. Evet, eğlenceli ama içerik olarak da ne kadar ekmek, o kadar köfte diyebiliriz. Ansiklopedi değil sonuçta. Yine de konusuna göre meraklı çocukları oldukça uzun süre oyalayacak içeriğe sahip bu kitapları önce içine de bir göz atarak almanızı tavsiye ederim.

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Çocuk – Bilim Dizisi
Keşfedin Serisi

Keşfedin Bilim
Alex Frith/ Coling King

Keşfedin Nasıl Çalışır
Conrad Mason


Etiketler: ,
Kategoriler: Kütüphane

Benzer Yazılar:
  • Kitap Değerlendirme: Oğluma Ahlak Üstüne Öğütler
  • Kitap Değerlendirme: İlk Ansiklopedim Larousse Serisi
  • Kitap Değerlendirme – Testi Kırılmadan
  • Örnek davranış kitapları – Sakinleşme, paylaşma ve sabır
  • 3-5 yaş arası çocuklar için eğitici alıştırmalar

  • «       |       »




    "Kitap Değerlendirme: Keşfedin, Harika Bilim Serisi" için 3 Yorum yapılmış.

    1. neselihaller says:

      İş Bankası'nın yayınlarını ben de çok beğeniyorum. Piyasada bir sürü abuk subuk kitap dolaşırken bunlar çocuklar için hem ilgi çekici ve eğlenceli hem de öğretici..Bir de Yapı Kredi yayınlarını seviyorum. Taksim'de Galatasaray'da kitapçısı var, ne zaman gitsem hikaye ve masal kitaplarını doldurup gelirim eve…İçim rahat bir şekilde verebiliyorum çocuklarıma okumaları için…Mesajları da çok güzel…Sevgiler

    2. elif ada says:

      İş Bankası Yayınları'nın ben de hayranıyım. Ama bu seriyi görmemiştim. Teşekkür ederim. Hemen bakmalı, alıp Ada'ya okumalı

    3. Nihan SARI says:

      işbankası yayınlarını ben de çok seviyorum. bu seriyi oğlum biraz daha büyüyünce kesinlikle alacağım. bu aralar genellikle yaşına uygun matematik ve mantık alıştırmaları ağırlıklı bir şeylerle ilgileniyoruz. çok üzerine düşmenin sakıncalı olduğunu düşündüğümden haftada oyun şeklinde 1-2 defa alıştırma yapıyoruz. gri hücreleri kurtaralım

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne