Çocuğum okula ne zaman başlamalı?

Sep 14, 2010 - 8 Yorum


Okullar başladı, başlıyor. En çok gelen sorulardan biri “çocuğum şu yaşında, okula göndersem mi göndermesem mi?” Genelde bu kararsızlık, 2-4 yaş arası söz konusu olabiliyor.

Buna standart cevap vermek mümkün değil. Her ailenin kendi tecrübesi, maddi imkanları ve de çocuğun kişiliği çok çok farklı.

Fakat bir bakış açısı ile yol göstermek mümkünse benim bakış açım da şöyle deyip lafa gireyim:

Bu yuva hikayesinin başlangıç noktası, komün aile yapısından çekirdek aile yapısına ve de mahalle yapaısından apartman blokları yapısına dönen toplumsal sistemle çok yakın alakalı. Üstüne üstlük bir de denklemde çalışan anne de varsa “toplu çocuk bakım evleri” de diyebileceğimiz yuvalara ihtiyaç kaçınılmaz oluyor.

Genelde herkesin “ama ben bilmem kaç yaşıma kadar yuvaya gitmedim.’ örneği var. Doğrudur. Bizim ve üst jenrasyonların (70li yıllar ve üstü) ya evde veya aynı apartmanda anneanne, babaanne, kuzenler, yeğenler, dayılar, teyzeler ile oynaya oynaya büyüdüğü, veya mahalle de herkesin kim kimin çocuğu bildiği ve bütün gün apartman önündeki araba yolu olmayan alanlarda oynayarak büyüdüğü gerçeği de var.

O zaman doğal yuva ortamı varmış. Başta yaşça büyük abi veya abla çocukları gözetip güderken anneler, teyzeler, komşular ev işine de koşuyor, dedikodusunu da yapıyor, pazara da giriyor. Ay çocuğa ne aktivite yapsam derdi yok. Zaten ortada fazla oyuncak da yok. O zaman daha testler ayyuka çıkmamış, dersaneler yurdu işgal etmemiş. Çocuğun erken yaşta deha olması zorunluluğu da yok. Çocukların sidik yarıştırdığı alanlar erkek çocukların motor sesinden o zaman varolan tüm araba modellerini tanıması veya kız çocukların bilmem kaçlara kadar ip atlayabilmesi falan.

Bu ortam ortadan kalkınca (bence) 2 yaş civarı tekil çocuğa, dört duvar arasında bir ebeveyn yetmiyor. Hele de o ebeveyn aynı zamanda ev ve mutfak işlerinden sorumlu ise. Ebeveynin de sosyal damarları atmaya başlıyor. O zaman oyun grupları devreye giriyor. Yetmezse müzik dersleri, cimnastik dersleri vs.

Bu da ilginizi çekebilir:  Düzen nedir, ne değildir? - II

İlk başlarda yangından kaçıp ormanda derin nefes almışcasına sizi rahatlaran bu haftada bir kere 45 dakikalık etkinlikler, belli bir süre sonra dişinin kovuğuna girmemeye başlıyor. “Çocuğum oyuncağı paylaşmıyor. ne yapsam?” diye hafakanlar basıyor. 1.5-2 yaşındaki çocuğa 5 dakikada bir oyuncak verip sonra elinden almaya kalkarsan olacağı odur ama elinden başkası gelmiyor.

Sonuçta yukarıda bahsettiğim komün ortamında büyütme imkanınız yoksa, bugünün o modeli taklit eden yuva işini düşünmeye başlamanız bu zamana denk geliyor. Artık 45 dakikalık derslerin yetmediği, sizden ayrı birşeyler yapmasının vakti geldi kanaatine vardığınız ve çocuğunuz içinde deneme yanılma yöntemi ile onu tek başına başka çocuklarla bırakabileceğinize inandığınız zaman çocuğunuz azar azar okula başlayabilir.

3 yaş, genelde tuvalet eğitiminin tamamlanmış, dil gelişiminin belli bir seviyeye gelmiş, artık çocuğun kendi başına yemek yiyebilip, giyinip soyunabilecek kadar motor kuvvetinin gelişmiş olacağı varsayıldığı için okullarda bir mihenk taşı olmuş.

Sizin çocuğunuz 2.5 yaşında da hazır olabilir. Ancak 4 yaşında da. Bir de sizin ve çocuğunuz için doğru okulu bulmak var ki ayrı bir kitap konusu. Ama 2-4 yaş arası okul düşünüyorsanız oyun temelli bir okul tercih edin. Bu dönemde çocuklar:

1. oyun oynamak
2. kendi başlarına birşeyler başarmak
3. yeni şeyler tecrübe etmek (tecrübe ederek öğrenme)
4. kendilerine benzer bireyleri taklit etmek

isterler ve de

5. isteğe bağlı olmasa da 3 yaşından sonra sosyal birer birey olmaya yolunda ufak adımlar atarlar. Beraber oynama, grup kuralları yaratma ve uyma, paylaşma, değiş tokuş yapma ve duyguları ifade etmeyi (sinirlenme, çok heyecanlama, sabırsızlanma gibi) öğrenirler.

Yuvanın amacı da bunlar olmalıdır. Aynı komün aile ortamında olduğu gibi.

Anaokulundan evvel okula göndersem mi göndermesem mi diye düşünüyorsanız benim görüşüm her zamanki gibi çocuğunuzu iyi gözlemlemeniz, aile içi hesapları ve planları iyi yapmanızdır. Bir de her zaman (zararın bir yerinden) geri dönüşün olması gerektiği. Çocuğunuz gittiği yuvaya ısınamadıysa biraz süre verin ama uzatmayın, zorlamayın.

Bu da ilginizi çekebilir:  BEO - Meslekler

Foto: Cars hayranları için İstanbul’lu Flo


Etiketler: ,
Kategoriler: Eğitim

Benzer Yazılar:
  • Eğitici çizgi filmlerin çocuklar üzerindeki etkisi
  • Öğretmen ebeveyn, oyuncu ebeveyn ve diğerleri
  • Kitap Değerlendirme: Oğluma Ahlak Üstüne Öğütler
  • Otizm / Asperger: Çocuklarımızı tanımak ve anlamak
  • Kımılnaz yuvaya başladı

  • «       |       »




    "Çocuğum okula ne zaman başlamalı?" için 8 Yorum yapılmış.

    1. tosbagalar says:

      Benim 3 yaşındaki oğlum 10 yaşındaki abisine laf geçiren cinsten olup kreşe vermek zorunda kalınca kavga kıyamet gidiyor. Her sabah ve akşam gitmem diye başlayıp kreşin önünde 20 dakika ağlama seanslarıyla geçiyor. Akşam kreşten alınca da kreş ayakkabılarını asla çıkarmayıp eve onlarla geliyor. Tekrar bakıcı arıyorum.

    2. Tombul Peri - Sıla says:

      Merhabalar 🙂
      Tam bu hafta Batu'ya okul arasam mı 18 aylık da kim alır acaba geç mi kalıyorum yoksa çok mu erkenciyim diye kafa patlatırken bu yazı bana ilaç gibi geldi teşekkürler 🙂
      Batu çok sosyal, çok insancıl bir çocuk. Her gördüğü çocuğa gidip sarılıyor 🙂 Kardeş yapmak istemiyorum ama yaptıklarını görünce de haksızlık etmiş oluyor muyum diye de düşünüyorum. Bence oyun grupları ona çok çok iyi gelecek. Acaba Erenköy taraflarında oturup aynı endişesi olan başka anneler var mı diye de merak ediyorum 🙂
      Yine de yazı çok vaktinde geldi teşekkürler 🙂
      Sevgiler
      Sıla

    3. Selen says:

      Hepsine katiliyorum. Okulun aileyi ve cocugu rahatlatmasi disinda cocugun gelisimi icin de sayisiz faydasi oldugunu dusunuyorum. Her cocugun hazir olma yasi gercekten de farkli oluyor, kizim 2,5 yasinda mutlu mesut ve her isini kendi yapabilir halde okula giderken, oglumun bu evreye gelmesi 4 yasini buldu. Ancak okula gitmek istememek, cocugun hazir olmadiginin gostergesi olarak algilanmamali bence.

    4. Buse says:

      Bence de 2 yaş tan sonra anne kesinlikle çocuğuna yetemiyor. Çocuktan çocuğa, anneden anneye de fazla bir şey değişeceğini sanmıyorum. Bence. 2 yaş sonrasında mutlaka oyun grubu vs bir şey oluşturulmalı çocuğa. Tabii imkanlar dahilinde demek istiyorum.

    5. Anonymous says:

      prof dr sabiha paktuna nın Anne İş'te
      Çalışan Anne ve Çocuğu kitabını tavsiye ederim

    6. SlingoMOM says:

      Pratik Anne,
      Koray'ı persembe gunu ilk defa bir oyun grubuna goturecegim. 23 aylik neredeyse. Biz evde oldukca iyi vakit geciren, hareketli, gezginci bir anne-oguluz. Fakat fark ettim ki, Koray arkadas istiyor. Parka gittgimizde buyuk cocuklarin arasina daliyor. Onlara dokunmak istiyor. İnceliyor, bir seyler paylasmak istiyor. Ben de acikcasi 3 yasindan once Koray'i yuvaya vermeyi dusunmuyorum. Bana olan ihtiyaci ne zaman azalir, o zaman gonderirim. Bu haftada 1-2 oyun gruplari ki anneler de oluyor Koray'in isteklerini karsilayack diye umuyorum. Persembe gunu gidelim yazisini yazarim.
      Ellerine saglik cok guzel bir yazi seninki de.

      Sevgiler,
      Irem

    7. Barbie Oyunları says:

      çocuk kreş yaşını belli ediyor zaten 🙂

    8. esra says:

      Benim kizim 4 ya sina girecek. 2 sene ben şark görevinde olduğum için babasindan gayri kaldi. Eylül ayin da tayinim çikti ve birlestik. Eylülde krese yazdirdim 2 hafta gitti bu süreçte ben evi yerlestrmekle ugrastim ve göreve basladigim için ilgilenemedim. Babanesi ilgilendi. Sonra sinda çocuk okula gitmicem DİE tutturdu. Ne yaptiysam gönderemedim. Neyse babaannesdi vakti bu zamana kadar. Ama kizin hic yasitlarti ile oynayamiyor. Hep buyuuk insan istiyor. Gecen 2 hafta kendi okulumun anasinifina görürdüm. 7. Gün çok aglamis yine. Orda calisan cici anne dedikleri kadinlarla oynamak istiyormuş hep. 7 gün boyunca o kadar israrla ödülle fon gonderrmstm ne güzel. Simdi 2 gündür babvaanesinde yin er ve bütün davranislari değişti şairi simark söz dinlemeyen bi çocuk halini adli. Ne yapmasliyim. İsrarla okula gonderrmelimiyim yoksa tamam artik diyip himayesi altyina almaya calisan babaannesdinemi kizimi terk etmeliyim. Artik o kadindan o kadar nefrert ediyorum ki bu isin sonu çok kötüye gidicek gibi geliyor. Resmen çocuğumu bendn uzasklasstiriyo ya. Herşeyi serbest birakiyuo bende evde çocuğu kisitladigim için bi şeyleri ogretebilmek için tabi ben çocuğun gözünde kotu bi anne modeli oluyorum. Ne yapmaliyim lütfen paylasin.

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne