Kitap Değerlendirme – Testi Kırılmadan

Mar 30, 2010 - 1 Yorum


Bu yazı hem bir kitap değerlendirme yazısı, hem de ardından kitaptan bende kalanlarla çocuklarıma yazdığım mektup olacak.

Zafer Ercan’ı ve kitaplarını ilk Prima Rima‘nın blogundaki şu yazıda okumuştum. Her vesveseli anne gibi çocuklarım 4 ve 2 yaşında olmasına rağmen Türkiye’den aldığım ilk kitap serisi içinde aldım. Testi Kırılmadan ve Kapımızdaki Düşman: Uyuşturucu. Şansıma ikisi de kolay okunan kitaplar çıktı.

Öncelikle, bence, iki kitabı birden okumanıza gerek yok. Bence “Testi Kırılmadan” kitabı okunsa yeterli. Hem daha kapsamlı, hem de biraz daha yön gösterici bölümler var. Kesinlikle anne babaların “testi kırılmadan” okuması gereken bir kitap.

İkincisi, bence, bu kitabı ebeveynlerin okuması daha uygun. Ergenlik çağındaki çocuğunuzun eline verip de “Al oku bak bağımlılık yapan maddeler nasıl zararlıymış öğren” demek yersiz olacaktır. Hem fazla bilgi yüklemesi olur, hem de bence yersiz merak uyandırabilir.

Üçüncüsü, kitapta verilen en iyi tavsiyelerden bir tanesi, çocuklara ve gençlere bağımlılık yapan maddelerden bahsederken fizyolojik ve kimyasal olarak içeriği ve tıbbi etkisi gibi bilgilere detaylı girip uzun uzun NASİHAT vermek yerine, kısaca tüm bağımlılık yapan maddelerin onlara zararlı olduğunu ve kim aracılığı ile ve nasıl önlerine gelirse gelsin reddetmeleri gerektiğinin ifade edilmesi. Ayrıca uyuşturucu ve bağımlılık yapan maddelerin o an ne gibi yan etkileri olduğu değil, uzun vadede hayatından götürecekleri (hayat dahil) vurgulanmalı diyor.

Annelere ve babalara diğer en büyük öneri de çocukların ve gençlerin arkadaşlarının ve nerede olduğunun bilinmesi gerektiği. Sanal alem, cep telefonu, texting vs derken Allah yardımcımız olsun.

Zafer Ercan’ın websitesi www.zaferercan.com. Bence bu kişi Türkiye’nin gençliği için bir nimet. Websitesinde çok beğendiğim, hem kendisine hem de başka uzman kişilere ait yazılar var. Bunlardan biri Bağımlı bir çocuk Ana-Babası olmamak için ALTIN kurallar

Ayrıca “Testi Kırılmadan” kitabında bahsettiği okullarda tiyatrolu konferans serileri ve ÖMKEP yani “Öyküyle Madde Kullanımını Engelleme Projesi” çalışması da takdirle karşıladığım çalışmalar.

Çocuklarıma mektup bir sonraki yazımda

Testi Kırılmadan
Zafer Ercan

Testi KırılmadanZafer Ercan


Etiketler: , , , , ,
Kategoriler: Eğitim, Kütüphane

«       |       »




"Kitap Değerlendirme – Testi Kırılmadan" için 1 Yorum yapılmış.

  1. AycA says:

    Burcu çok teşekkürler.. ne büyük bir korku gelecek için tüm bunlar..

Bir Yorum Yazın

designed by GeCe for personal use of Pratik Anne