Bağımlılık yapan maddeler

Mar 31, 2010 - 4 Yorum

Bu yazıyı neye dayanarak yazdığımı öğrenmek için bir önceki yazıma tıklayınız.

Canım Kıpırcan ve Kımılnaz,

İleride karşınıza size sigara, alkol, hap, toz ve benzeri, sizi mutlu edeceği, rahatlatacağı veya mutsuzluğunuzu gidereceği iddia edilen veya başka herhangi bir faydası olduğu öne sürülen bir madde size sunulursa tereddüt etmeden reddedin ve bilin ki:

Sigara, alkol, hap, toz ve benzeri bağımlılık yapan ve şüpheli olan tüm maddeleri kullanmanız yasak. Size bunları teklif edenlere “Hayır, istemiyorum” demenizi istiyoruz. Eğer ki buna rağmen söz dinlemeyip yamuk yaparsanız, kesinlikle yakalanacağınızı bilin. O zaman da başınıza geleceklerden korkun.

Teklifi reddetmek kabul etmekten çok basittir. Sadece bir “Hayır” a bakar. Gerekirse kafadan atma bir mazeret de (astımım var, bilmediğim şeylere alerjim var) ekleyebilirsiniz sonuna. Hayat dersi vermeniz gerekmez. Önemli olan tavrınızı belli etmektir. Kabul etmek ise başta basit gözükse bile sonra sarpa sarar, başınıza iş açar. Çok ısrar edilirse bilin ki yanlış yerdesiniz.

Siz güçlü ve akıllı çocuklarsınız. Mutluluk ve mutsuzluk sizin içinizdedir. Dışarıdan herhangi bir madde ile kalbinizde hissettiklerinizi değiştiremezsiniz. Biz (anne ve babanız ve tüm büyükleriniz) sizi çok seviyoruz ve mutluluk, mutsuzluk veya eksik herhangi bir hissiyat konusunda desteği, yabancı kişi ve maddelerde değil bizde aramanızı istiyoruz.

“Bir kereden birşey olmaz” diyenlere kanmayın. Kendilerine sorun ve etrafına bakın. Ben bir kere kullandım ve bir daha kullanmadım diyen kimse bulamazsınız çünkü bu maddeler, adı üstünde, bağımlılık yapar.

Hayatta bazı hatalar vardır. Bir kere yaparsın telafisi veya geri dönüşü olmaz. Kafası dumanlı birinin arabasında kaza sonucu veya arkadaş gazına gelip aşırı dozdan hastanelik olan veya ölenler; alkollü veya uyuşturucu etkisi altında ayik kafayla yapmayacağı şeylere hayır diyemeyenler; arkadaşının yanında uyuşturucu yüzünden hapse giden veya sicile geçenler “bir kereden birşey olmaz” diyenlerdir. Özetle “Bir kereden çok şey olur.”

Bu da ilginizi çekebilir:  Takip etmeye devam edin

Sigara ve alkol zararsızdır düşüncesine kapılmayın. İkisi de zararlıdır ve daha zararlılarına geçiş basamağı olabilir. Arkadaşlarınız araba kullanırken alkollülerse arabalarına binmeyin. Sigara içenlerden de uzak durun.

Başkaları kullanıyor diye veya gruba/ortama uymazsam dalga geçerler düşüncesi ile hareket etmeyin. Kendi olumlu kişiliğinizi ortaya koyun, kendinizi kollayın.

Bu maddeleri size biri sunarsa bu kişi muhtemelen size “yakın” biridir. Bu kişilerden dost veya arkadaş olamaz. Yalnış izlenime kapılmayın. Muhtemelen size sundukları şeylerden maddi veya manevi çıkarları vardır. Bu kişilere dikkat edin.

Her türlü maddeyi kullanmanın sonu bağımlılıktır. Bağımlılık size nefsinize, sağlığınıza, arladaşlarınıza, başarınıza, mutluluğunuza, hayat sevginiza, ailenize ve hatta hayatınıza malolur. Olabilir değil olur.

Allah ikinizi de hayırlı insanlarla karşılaştırsın. Allah’a emanet olun.

Not: Bu yazıyı okuyan çocuk veya gençler varsa başa dönün bir daha okuyun. Hepiniz anneniz, babanız ve tüm aileniz için çok değerlisiniz. Anne ve babanıza “ben büyüdüm artık” diye kafa tutabiliyorsanız “hayır, istemiyorum” diyecek olgunluğa erişmişsiniz demektir.


Etiketler: , ,
Kategoriler: Disiplin, Eğitim

Benzer Yazılar:
  • Kitap Değerlendirme – Testi Kırılmadan
  • Çocuk eğitimi ve güvenliği üzerine inciler
  • Televizyon yoksa, iPad ile oynasınlar
  • Çocukları acil durumlar için hazırlamak
  • Çocukları yabancılar konusunda eğitmek

  • «       |       »




    "Bağımlılık yapan maddeler" için 4 Yorum yapılmış.

    1. Anonymous says:

      sizi tebrik ediyorum. söylenecek başka hiç bişi bulamıyorum. nagehangulerce@hotmail.com

    2. Kaymaçina says:

      Yazını okurken çok kötü hissetim kendimi.Allah kimseyi çocuğu ile terbiye etmesin. Hep iyilerle karşılaştırsın omları.
      Bu tehlikeleri hiçama hiç düşünmek istemiyorum.

    3. Zafer Ercan says:

      Pratik Anne… Merhaba…
      Ara sıra google da "Zafer Ercan" yazıp benle ilgili ne var ne yok bakıyorum. İyi ki de bakıyorum, çünkü sizin gibi insanlarla karşılaşıyorum. Hem kitabımla ilgili yorumlarınız hem de çocuklarınıza yazdığınız mektup çok hoşuma gitti. İşe yaradığımı haber vemeniz inanın daha çok daha samimi olmamı sağlayacak… Size çok teşekkür ederim…

    4. Pratik Anne says:

      Sayin Zafer Bey,
      Bloguma yolunuzun dusmesine cok sevindim. Guzel yorumlariniz icin cok tesekkur ediyorum. Gencler icin yaptiginiz calismalar cok cok onemli. Anne ve babalar olarak da biz uzerimize dusen gorevi yaparsak bu zorlu yolu kolayca gecebilecegimize inaniyorum. Anne ve babalara cok onemli gorevler dusuyor. Onlarin (bizim) erken egitimi belki genclerin egitimi kadar onemli.
      Calismalarinizin takipcisiyim. Blogunuzu da kesfettim. Fotograflariniz cok guzel.

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne