Domateslerin kabuklarını pratik soyma ve saklama

Aug 26, 2009 - 5 Yorum

Domatesler kış için nasıl saklanır? yazıma yazdığınız yorumlar için çok çok teşekkür ediyorum. Sanırım ben domatesleri hem konserveleme, hem de dondurma yöntemine paylaştıracağım.

Sıra bende. Ben de size domates yetiştirme, saklama ve kullanma konusunda öğrendiklerimi ve tecrübelerimi paylaşayım.

Önce domates yetiştirme. (Bunların bir kısmını sağolsun komşum Corç öğretti)
– Fideleri aralıklı dikmek gerekiyor. Büyüdüklerinde hem hava hem güneş alabilmeleri için.
– Fideleri dikmeden birkaç gün evvel toprağı naylonla kapayıp ısıtmak fidelerin çabuk büyümesini sağlıyor.
– Fideler büyürken alttan alttan hafiften yaprakları sararan dalları hep budamak gerekiyor. Ayrıca ilk çiçekleri de koparın çünkü onlardan meyve çıkmadığı halde bitkinin enerjisini yiyor diyorlar.
– Devamlı domates yetiştirecekseniz bitki kafesi almak iyi bir yatırım olabilir. Ben bu sene aldım ve domateslerim daha uzun büyüdüler sanki. Bir de birbirlerini kapamıyorlar.
– Domatesin en büyük ihtiyaçlarından biri de kalsiyum. Bunu bahçe veya ziraat ile ilgili yerlerden bulabilirsiniz. Veya benim yaptığım gibi domateslerin dibine, yemeklere kullandığınız yumurtaların kabuklarını kurutup, havanda toz yapıp kök diplerine karıştırabilirsiniz.
– Bütün sebze ve meyvelerinizi yerden sulayın. Özellikle sıcak günlerde yaprak ve meyvelere su değdirmeyin.

Domatesleri ne zaman toplamalı?
– Domatesleri hemen yemeğe kullanacaksanız iyice kırmızılaşana kadar dalında beklettiğiniz domatesleri toplayın.
– Hafif kızarmış ama diri ve çok yumuşamamış domatesleri toplayabilirsiniz. Sonra cam önünde veya bahçede (hayvanların ulaşamayacağı bir yerde) güneşte bekletebilirsiniz.

Yeşil domatesleri evde olgunlaştırma ve kırmızılaşmalarını sağlama
-Domateslerinizi toplamanız gerekiyorsa veya aldığınız domateslerin bir kısmı hala kısmen yeşilse, “bu domatesleri evde nasıl olgunlaştırıp kızarmalarını sağlarım?” diye düşünüyorsanız basit bir yöntemle olgunlaştırıp kızarmalarını sağlayabilirsiniz. Önemli olan domateslerin az da olsa kızarmış ve de yumuşamış olmaları gerektiği.

Bu da ilginizi çekebilir:  Karbonat ile doğal, pratik temizlik

Dibi genişçe bir kutu alıp altına kağıt serin. Domatesleri yanyana birbirlerine değmeyecek şekilde dizin. Yanlarına ya olgunlaşmakta olan bir muz (sarı ama uçları hala yeşil) veya olgun bir elma koyun. Kapağını kapatın. Muz ve elma domateslerin olgunlaşması için gerekli etilen gazını sağlayarak birkaç gün içinde kızarmalarını sağlayacaktır.

Domatesleri evde nasıl saklamalı?
– Domateslerin de muzlar gibi buzdolabında saklanmaması ve oda sıcaklığında, güneş almayan bir yerde tutulup kısa zamanda tüketilmesi gerektiğini biliyor muydunuz? Buzdolabında saklanan domatesler lezzetlerini ve şekerlerini kaybediyorlarmış.

Domatesilerin kabuklarını pratik soyma yöntemi

– Domateslerin kabuklarını soymanız gerekiyorsa patateslerin kabuklarını pratik soyma yöntemine benzeyen bir yöntemle soyabilirsiniz. Önce dibinı ve sapını (+) şeklinde çizin. Sonra kaynayan suya atın. Kabuklar kalkmaya başlayınca (1-2 dakika içinde) alıp buzlu suya atın. Böylece domateslerin kabuklarını kolayca soyabilirsiniz. Videosu da görsel olarak yardımcı olacaktır.

Domates kabuklarını kullanma
– Domates kabuklarını atmayın. Fırında düşük ısıda (100 C/ 200 F) birkaç saat tutarak kurutun. Sonra sızma zeyntinyağında birkaç gün bekletip salatalara kullanın.
– Fırında düşük ısıda (100 C/ 200 F) birkaç saat tutarak kurutun.Sonra bunu toz haline getırıp (havan veya kahve öğütücüsü ile) yemeklere kullanabilirsiniz.

Domatesleri kurutma
Domatesler kış için nasıl saklanır? yazısına bıraktığınız yorumlar dışında bulduğum bir yöntem kurutma yöntemi. Domatesileri ikiye bölerek tepsiye dizin. Üzerlerine zeytinyağı dökün ve isterseniz kuru kekik veya baharat atın. Fırında 200 C (400 F) de kabukları kuruyana kadar (10-20 dk) pişirin. Çıkarıp kabuklarını soyun, tekrar fırına koyup bu sefer düşük ısıda (100 C/ 200 F) 2 saat pişirin. Domatesler iyice kurup sularını kaybedince kavanoza doldurup, üstüne zeytinyağı ekleyip, havasını alıp kapatın.

Bu da ilginizi çekebilir:  Haftanın Menüsü - 17 Kasım

Kışa hazır mıyız? Var mı başka önerileriniz?

Kaynak: Growing Tomatoes & Tomato Growing Tips
Tomato tips from the experts


Etiketler: , ,
Kategoriler: Mutfak

Benzer Yazılar:
  • Diyeti bırak, sağlıklı beslenmeye bak
  • Beğendiğim pratik IKEA ürünleri
  • Cam yağ spreyi şişesi
  • Çocuklara pratik çorba içirme
  • Sabahları çocukları hazırlayıp evden çıkmak için pratik yollar

  • «       |       »




    "Domateslerin kabuklarını pratik soyma ve saklama" için 5 Yorum yapılmış.

    1. Hapi says:

      hello… hapi blogging… have a nice day! just visiting here….

    2. KeLeBeK says:

      kuru domates salatalara çok yakışıyor bu son öneriyi deneyeceğim paylaştığın için teşekkürler pratik anne

    3. KeLeBeK says:

      bir de bu kurutma tarifi konserve olmuyor değil mi buz dolabına mı koymak gerekiyor

    4. Anonymous says:

      benım onerım kurutma makınaları ukraynada bız boyle kurutuyoruz sebze kurutma makınası. amerıkadada vardır dıye tahmın edıyorum turkıyeyı bılemıyorum burdan turkıyeye goturenler oldu.60 dolar cıvarılarında ıstedıgınız her sebzeyı meyveyı kurutabılıyorsunuz.bır seferde 6 kılo domates kurutabılırısınız.elektırık cok az yakıyor fıste takılı kalıyor 1 gun de yada sebzeye baglı daha uzun yada kısa surede kurutuyor.Tadı cok guzel oluyor.Onerırım.Ukrayna derya

    5. isoon says:

      vişneyi unutmayın yaz kış vişne suyu içiyoruz biz, dondurucuya saplarını koparıp buzdolabı poşetleriyle koyuyorum, birde kompostoluk erik koyuyorum dondurucuya. tavsiye ederim.

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne