Chicago’da çocuklu günler

Aug 17, 2009 - 8 Yorum

5 senedir Chicago şehrinde yaşıyorum. Öncesinde Midwest’te 3 farklı şehirde yaşadım. Diğer büyük şehirlerini turist olarak gezdim. Chicago kesinlikle Amerika’da en çok sevdiğim ve yaşamak istediğim şehir. Facebook’da Açalya’nın incir ağacı resimlerini gördükçe içim gitse de, her kış soğuğuna küfretsem de ben burayı seviyorum.

Bu ruh halinde bana burada çocuk yetiştirmek de çok kolay geliyor açıkçası. İmkanları, hele ki her bütçeye uygun imkanları çok fazla ve geniş. Soccer mom olma ihtimali çok yüksek.

Chicago’da bebeklikten ilkokula kadar yapabileceğiniz çok şey var.

Chicago’da çocuklar için ne olup ne bitiyor en iyi iki üç dergi ve websitesinden takip edilir. Ben genellikle kütüphanelerde bedava dağıtılan bu dergileri bir önceki ay sonunda alıp aylık programımı yapıyorum. Gidilecek oyunlar, şehre gelen ve kaçırılmaması gereken gösteriler, müzelerdeki güncel aktiviteler vb burada gün gün yazıyor. Bu kaynaklar içerik sırasına göre

Chicago Parent (hem web hem baskı dergi. Ücretsiz. En beğendiğim kaynak)
Family Time (Web ve Dergi. Ücretsiz)
Chicago Kids.net
Chicago Kids.com
Go City Kids
Time Out Chicago Kids (Dergi-Nispeten kısıtlı)

Anne baba grupları hem şehirde ne var ne yok öğrenmek, civarınızdaki yaşıt çocukların anneleri ve babaları ile tanışmak, bakıcı ve okul konusunda ve çocuklu hayata dair her konuda fikir alışverişi yapmak için en iyi kaynaklardandır. Başlıca gruplar NPN Parents, MOMs Club of North Chicagoland. Meetup.com dan da size yakın anne gruplarını bulabilirsiniz. Buralarda oyungrupları (playgrouplar) ve(ya) sadece annelerin çıktığı buluşmalar yapılıyor.

Chicago Turk Anneler Başınız sıkıştığında size cevap verecek 60 kadar Türk annenin bulunduğu, yakınlarınızdaki annelerle tanışabileceğiniz Yahoo Group. Chicago’da yaşıyor ve üye olmak istiyorsanız Join this group tuşuna basmanız yeterli. Bir de ufak bir açıklama yazın.

Bu da ilginizi çekebilir:  Çocuklarla soyağacı yapma

TACA Turkish American Cultural Alliance‘ın Atatürk Okulu pazar günü hem anaokulu, hem ilkokulu yaşı çocuklara ders veriyor. Üyelere ücretsiz.

Herkesin bildiği gibi zincirler burada da bolca mevcut. Ama bunun dışında şehrin ve belediyeye bağlı birimlerin sunduğu imkanlar da hem çoğu ya ücretsiz veya cüzi fiyatlarda, hem de hemen evinizin yakınında. Bu imkanların muadilleri banliyö belediyeleri tarafından da sunulmaktadır ama ben sadece Chicago şehri için yazacağım.

Chicago Park District in her mahallede yerel parkları vardır. Bu parklarda en başta, en basitinden çocuk oyun alanları (playlots) mevcuttur. Bu parkların bir kısmı çok daha büyüktür. Ufak bir kampüs içinde 18 aydan itibaren çocuklara, yetişkinlere ve hatta yaşlılara özel ders ve kursların verildiği binalar, havuzlar, buz pateni salonları, tenis kortları, basket, futbol ve beyzbol alanları vardır. Chicago Park District ve imkanları hakkında daha detaylı yazım için tıklayınız.

Chicago Public Library özellikle kış günlerinde kurtarıcımız olan bedava bir imkandır. Sadece oturduğunuz yerin adresini gösteren bir kimlik veya mektup ile bedava üye olunabilir. 3 hafta süre ile kitaplar, 1 hafta süre ile DVD ve video ödünç alabilirsiniz. Her kütüphanenin muhakkak ayrı bir çocuk okuma odası vardır. Kütüphane ile ilgili de detaylı yazcağım.

Şehir içindeki Forest Preserve ün parkları da yaz ve kış başka kaçamak yapabileceğiniz alanlardan. Bisiklete binebilir, parklarda piknik yapabilir, hatta bazı parklarında kışın kızak kayabilirsiniz.

Özellikle kışın ikişer üçer kere gideceğiniz birçok müze mevcut. En favori müzemiz tabiki Children’s Museum. Üyelik parasını kat kat çıkarıyor. Her yaşa ve her zevke uygun oyun alanı mevcut. Sulu oyunlar, mini market, mini otobüs ve mini araba tamircisi. Boyama kesme heykel yapma odası. Tamamen çocuklar için, onların boyunda, diğer çocuklarla harika vakit geçirilebilecek bir alan. Navy Pier gibi turistik bir yerde olması da cabası.

Bu da ilginizi çekebilir:  LEGO kitapçıklarını düzenleme

Bunun dışındaki Field Museum, Museum of Science and Industry, Peggy Notebaert Nature Museum, Adler Planetarium ve de Shedd Aquarium da büyüklere olduğu kadar çocuklara hitap ediyor. Çoğu müzede muhakkak ayrı bir Toddler ve de çocuk alanı mevcut. Favorilerim Museum of Science and Industry ve Field Museum‘un çocuk odaları. Adler Planetarium‘u bizimkiler çok tutmadılar. Shedd Aquarium zaten standart, çocuklar bayılıyor.

Kış için ücretli oyun parkları mevcut. En başta enerjik tavrulara Pump it up Party i öneririm. Bunun dışında bizim uğramadığımız Day Frog, My Corner Playroom, Room 2 Play ve Toddlers Playhouse gibi gün içinde istediğiniz vakit gidip çocuğunuzla oynayabileceğiniz oyun evleri var. Go Bananas, Chuck e Cheese ve Fantasy Kingdom arcade tarzı oyun salonları. Yemek yenilecek yerleri de var ama genelde menü pizza vb ile kısıtlı.

Kayıt olup belli saatlerde ders için gidebileceğiniz aktiviteler de var. Merry Music Makers (Music Together‘ın üyesi ve benim favorim. Bütün diğer sınıf ve dersler arasında MMM yi tek geçerim. Zaten Kıpırcan 1.5 yaşından beri, Kımılnaz doğduğundan beri gidiyoruz) ve Gymboree, Little Gym, My Gym gibi zincirler de diğerleri.

Çocuklu aileler için güzel ortam yaratmış olan Curio Cafe ve Family Grounds Cafe gibi cafeler var. Curio Cafe‘ye biz çok gidiyoruz.


Etiketler: ,
Kategoriler: Oyun, Seyahat

Benzer Yazılar:
  • Halk kütüphaneleri nimettir
  • TACA 23 Nisan Çocuk Şenliği
  • Yurtdışında çok dil konuşan çocuk yetiştirmek
  • Amerika’da İlköğretime Giriş
  • Amerika’da Okul Öncesi Eğitim – II

  • «       |       »




    "Chicago’da çocuklu günler" için 8 Yorum yapılmış.

    1. banu says:

      Kasım ayında bir kaç günlüğüne Chicago'da olacağız. Bu yazı çok işime yarayacak 🙂

    2. ikiz Bebek says:

      Pratik annecim,bu açılardan çok şanlısınız 🙂
      Ben hala Istanbulda cocuklarimizin rahatca oynayabileceği,beraber gezebileceiğimiz,doğru dürüst bir parkımız bile olmamasından yakınırken,bunların gerçekleşmesini bile düşünemiyorum 🙂
      sevgiler.

    3. seda says:

      ama…
      ama haksızlık bu!
      Türkiye'nin en buyuk sehrinde yaşa ama bu nimetlerin 1/10'ndan yüksek ücretlerle ancak faydalanabil 🙁
      Burcu özeline bir şey sorsam?
      sevgiler
      seda

    4. Pratik Anne says:

      Banuuuuuu,
      Cok sevindim. Kesin gorusmemiz lazim. Heyecanlandim bak simdi.
      Ikiz Bebek,
      Ben burasini cocuk sahibi olduktan sonra daha cok sevdim zaten.
      Seda,
      pratikanne@gmail.com a yazabilirsin.

    5. * YeLiZ * says:

      Eskiden Public Library'nin yanindaki binada oturuyordum 🙂
      Bende Chicago'yu COK seviyorum ve 27 Agustos'da bu sehirden ayrilacagimiz icin cok uzuluyorum Dilerim Columbus bize Chicago'yu cok fazla aratmaz ( aratacagi kesinde )
      Lincoln Park Zoo'yuda cok seviyorum Ilyas'i oraya ilk goturdugumde iki haftalikti 🙂

    6. Pratik Anne says:

      Yeliz
      Lincoln park Zoo yu nasıl unutmusum. Neyse kalan birkac baska yerle beraber baska bir yazi yazarim. Sizinle tanisamadan tasiniyorsunuz 🙁 Sansiniz acik, keyfiniz bol olsun. Buraya hic ugrayacak misiniz? Yoksa Turkiye'den direk Columbus@a mi gidiyorsunuz?

    7. * YeLiZ * says:

      Su anda Chicago'dayiz.Istanbul/Bodrum sicaklarinin ustune o yagmur o kadar iyi geldi ki 🙂
      9 gun sonra tasiniyoruz . Satmaya calistigimiz birksac esya , toparlamaya calistigim birkac dolap ve 1 gun daha gecmezse doktora gidecegim sinir bir oksurukle ugrasiyorum .Programin nasil ? belki , su oksurugum tamamen gecerse (cocuklu ailelerle bu skeild ebulusmak , aman mi amannn) , seninde programin uygusa bulusabiliriz ? Bir kahve icin bile olsa ..Haberleselim 🙂

      Haa bu arada Amerikada dogum'a heveslenenler benim dogum macerami okumasinlar bari :))

    8. Pratik Anne says:

      Yeliz,
      Sana ozelden mesaj atacagim.

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne