Çocuklarla Müze gezisi

Mar 18, 2009 - 2 Yorum


Seyahatleriniz sırasında veya kış günlerinde çocuklarla birşeyler yapmak için müzelere gitmek isteyebilirsiniz. Geçtiğimiz ay ve bu ay özellikle soğuk günlerde her hafta cümbür cemaat toplanıp bir müze gezdik.

Buradaki müzelerin çoğu çocuk odaklı. İllaki bir çocuk (özellikle 1-6 yaş arası) bölümü ve bu bölümde çocukların dokunabilecekleri, yaratabilecekleri, inceleyebilip kurcalayabilecekleri aktiviteler, sulu oyunlar ve alanlar oluyor. Ama onun dışında bizimde görmek istediğimiz büyüklere göre şeyler oluyor. Ve bu kısımlar bazen çocukların ilgisini çekmeyebiliyor. Özellikle sanat müzeleri bu konuda çocukla gezmek açısından en zor müzeler.

Kıpırcan’ın eski bakıcısı ile müze müze dolaştığımızı konuşunca bana harika bir taktik verdi. Bunu paylaşmak istedim.

Çocuklarınızla müzeyi rahat dolaşmak için bunu bir oyun haline getirmeniz gerekiyor. Müzeye gitmeden evvel hazırlığınızı yapmış olmanız bunun en önemli şartı. Gitmeden evvel internetten veya belki son dakika durumlarında kapıda aldığımız kitapçıkla kendinize bir define avı haritası yaratın. Müzenin içinde izleyeceğiniz rotaya göre veya çocuğunuzun ilgisine göre müzeye girince bulmanız gerekenleri ve bulunca ne yapacağınızı çocuğunuza önceden anlatın.

Mesela bir resimdeki figür, bilmemneli heykel, saat resmi vs. Resimleri önceden bir kopyalayıp çıktısını alabilir ve bunları buldukça yanlarına çıkartma yapıştırabilirsiniz.

Müzelerdeki diğer bir sorun çocukların dokunmak istemesi. Hiçbirşeye dokunmamanın gerektiği müzelerde bu çok zor. Bazı müzelerde çocukların dokunabilecekleri birkaç şey olunca çocuklar heveslerini alabiliyorlar. Bunun için yanınıza o müzede göreceğiniz şeylere benzer ufak oyuncaklarınızı alabilirsiniz. Mesela hayvanlar.

Sanat müzelerinde çocukların sıkılmalarının çok önemli bir nedeni de “bence” sergilenen sanat eserlerine göre çok aşağıda kalmaları ve devamlı yukarı bakmaktan sıkılmaları. Bu yüzden arabada dolaşmak yerine kanguru askı veya kucakta taşımayı göze almak gerek. Ben arada Kıpırcan’ı sırtımda taşıyorum.

Chicago’ya yolu düşenleriniz olursa favori müzelerimizi görmenizi tavsiye ederiz.

Chicago Children’s Museum
(Kocaman ve bir sürü odalı oyun evi)
Museum of Science and Industry
The Field Museum of Natural History
The Art Institute of Chicago

Doğa ve hayvanlarla ilgili:

Shedd Aquarium
Peggy Notebaert Nature Museum
Garfield Park Conservatory (Ücretsiz)
Lincoln Park Zoo (Ücretsiz)
Adler Planetarium (Kıpırcan’ı pek


Etiketler: , ,
Kategoriler: Sanat, Seyahat

«       |       »




"Çocuklarla Müze gezisi" için 2 Yorum yapılmış.

  1. duyuşen... says:

    konuların çok hoşuma gitti.bende şu an 35 hafta 4 günlük hamileyim.doğum hazırlıkları yazın eksiklerimi tamamlamama yardımcı oldu.takip etmeye devam edicem….

  2. damla says:

    Öneriler çok güzel, aklımızda olsun. Biz şu ana kadar Ilgaz’la yalnızca Rahmi Koç müzesine gittik, orası da sıkılınacak gibi değil.

    Bu boy meselesi bir sürü yerde problem çıkartıyor, bence çoktan boy uzatan bir bebek arabası türü bir şey üretilmiş olmalıydı.

Bir Yorum Yazın

designed by GeCe for personal use of Pratik Anne