Emzirme Danışmanları – Lactation Consultants

Mar 27, 2007 - 13 Yorum

Doğum sonrası hastanedeyken kullanmanızı tavsiye edeceğim en mühim kaynak hastanenin “Emzirme Danışmanları” (Lactation Consultant). Normal doğum yapacaksanız iki, sezeryan ile doğuracaksanız dört gün hastanede kalıyorsunuz. Bu esnada muhakkak en az bir, tercihan iki kere emzirme danışmanı ile görüşün. Doğum yapar yapmaz hemen bir uzmandan randevu isteyin. Hemşirenize danışırsanız o bunu ayarlayacaktır. Hemşireler ne kadar yardımcı olurlarsa olsunlar (ki çoğu melek oluyor hemşirelerin, çok yardımcı oluyorlar. En azından benim tecrübem öyle oldu, Allah’a Şükür.) emzirme uzmanları size bir saatte “crash course” veriyorlar.

En önemlisi, sizi bebeğinizle görüp sizin ve bebeğinizin neyi doğru, neyi eksik yaptığınızı tespit edip o an düzeltebiliyorlar. İkincisi, emzirme üzerine her hemşirenin bilgisi ve uygulaması farklı oluyor. Emzirme uzmanları, adı üstünde bu konunun uzmanı, size size uygun olan yöntemi, problem varsa çözümü sunuyorlar. Doğru oturuş pozisyonu, destekleme yöntemleri, doğru emme (latching), bebeğin gerçekten sütü emip ememediğini anlama gibi şeylerin üzerinden siz ve bebeğiniz beraberken bir kez daha geçip kontrol ediyorsunuz.

Bu danışmanlar benim doğum yaptığım hastanede ücretsizdi. Çoğu sanırım “La Leche League” in bir parçası. Hastanede doktor veya hemşire değiller ama kadın doğum bölümünde destek için kadrolu (full-time) bulunuyorlar.

Hastaneden çıkarken ya hastanede görüştüğünüz danışman, kadın doğum doktorunuz veya çocuk doktorunuz (bebeği hastanede gelip görmesi lazim) size ayrıca emzirme danışmanı adı ve numarası verirler.

Hastanedeki “emzirme danışma hattını” her türlü sorunuz için ücretsiz arayabiliyorsunuz. Fakat eve geldikten sonra tam emememe, aşırı gaz, meme başlarında acı ve bebeğin kilo alamaması gibi sıkntılarınız olursa telefonla çözüm alamayacağınız aşikar. Bu gibi durumlarda eve emzirme danışmanı çağırmanızı tavsiye ederim. Ücreti sigorta kapsamasa bile vereceğiniz paraya değiyor.

Emzirme saatlerini bilirseniz emzirmeden önce randevu almanız en iyisi. Emzirme danışmanı evinize hassas terazi ile geliyor. Danışman önce yavrunun darasını alıyor (emzirmeden önceki ağırlığı). Danışmanın önünde emziriyorsunuz. Tutuş ve emme şekline (latching), gulp gulp seslerine, gaz çıkarmanıza ve emzirme sürenize bakıyor. Sonra yavruyu tekrar tartıyor. Hatta her memeden emzirmeden sonra ayrı ayrı tartıyor. Sonra size ne kadar sürede, hangi gögüsten, ne kadar süt aldığını ve yeterli olup olmadığını söylüyor. Birçok tavsiye ve kaynak verip gidiyor.

Önemli not: Bu bilgiler Amerika için geçerlidir. Türkiye’de hastanelerin veya özel grupların böyle bir hizmeti var mı bilen varsa yorum bırakabilirler.


Etiketler: , ,
Kategoriler: Emzirme

«       |       »




"Emzirme Danışmanları – Lactation Consultants" için 13 Yorum yapılmış.

  1. Açalya says:

    Emzirme bombardimanina tuttuk blog dunyasini desene 🙂 Birilerinin isine yaradigini bilmek ne guzel.
    Bir ekleme yapayim izninle;
    LLL danismanlari (gonulluleri) ayin belli gunlerinde egitim toplantilari yapiyorlar yeni anneler icin, yada toddler anneleri icin. Bu toplantilar ucretsiz ve herkese acik. Telefon servislerini, egitim materyallerini deam ettirebilmeleri icin bagis da kabul ediyorlar.

  2. Anne ve Bebisi says:

    İngiltere’de yok:) Yani olduğunu hiç duymadım:) Türkiye’yi hiç bilmiyorum. Ama çok çok güzel bir hizmetmiş. Takdir ettim:)

  3. Açalya says:

    http://www.laleche.org.uk/

    Esra’cigim, var sizin orada da, bir bak bakalim su linke.

  4. Anonymous says:

    Pratik Anne yine harikasin!

    Pratik Anne’nin blog dunyasindaki taklitlerinden sakininiz.

  5. annelog says:

    Türkiye’de yok maalesef. Ya da hiç duymadım diyeyim. Ama kurulmasında büyüüüüük fayda var. Benden geçti ama yine de kesinlikle böyle bir hizmete ihtiyaç olduğunu söyleyebilirim.

  6. Anonymous says:

    Merhaba,
    İlk defa duydum, mükemmel bir hizmetmiş, ama maalesef Türkiye’de yok. Ne büyük bir kolaylık bu. her zaman yanlış mı yapıyorum dedim ve hala ( 10 ay oldu 🙁 ) diyorum. Kime sordumsa ( hemşire, dr, anneler, ebe..vs.) hepsi farklı gösterdi. Çocuk doktoru yeterli süt olup olmadığını anlamam için pompa ile sağıp ölçmemi söylemişti ama sütüm boşa gidecek diye hiç yapamadım. Böyle bir tartım sistemi süpermiş ve hiç aklıma gelmemişti, kimse de bilmiyor burda zaten. Keşke burada da olsaydı diyorum, başka bişey diyemiyorum.
    Haberdar ettiğiniz için çook tşk.

  7. Anonymous says:

    Tekrar merhaba,
    Peki sizin tutuş duruş ve emme ile ilgili bu kişilerden öğrendikleriniz ne oldu? herkesin sorunu farklıdır ama uyuşan problemler olabilir belki.
    Teşekkürler,

  8. Anonymous says:

    Tekrar tekrar merhaba:)
    İsterseniz hepsini birleştirip yayınlayın, internetten Türkiye için bulduklarım, beğendiklerinize sayfanızda link verirseniz yorumlarla ilgilenmeyenler için iyi olabilir:)
    http://www.ucansupurge.org/index.php?option=com_content&task=view&id=355&Itemid=78
    http://www.cosmoturk.com/detay.asp?ID=6344&Cat=ANNE
    http://www.annesutu.net/web/default.aspx
    sevgiler.

  9. Pratik Anne says:

    Acalya valla oyle oldu. Ben de senin ruzgarinla aklimda olan birkac yaziyi yazdim.

    Anonim,
    Oglushu emzirmeye baslayali 2 sene olacak neredeyse, birakali da 6 aydan fazla. Herhalde ben oglushtan daha fazla ozluyorumdur emzirmeyi. Bu kadar zaman sonra acemilik zamanindan hatirimda kalan bebek memeye yaklasirken agzini iyice kocaman acmadan memeyi tutmamasi, kocaman acip mumkun oldugu genis bir kismi kavramasi gerektigi. Yoksa meme basi cok aciyor ve bebek de yeterli sut alamiyor. Hem annenin hem bebegin alismasi lazim. Memeden cikarirken kucuk parmagi agzinin kenarina sokup Acalyanin dedigi gibi on kaplan gucundeki emme kuvvetini kesmek lazim. Tutus konusunda her annenin rahat ettigi tutus pozisyonlari var. Ben mesela bir suru arkadasim yatarak emziriyorum diyorken onu hic beceremedim. Benim tecrubem sirtimi dayayip bebegin altina ve dirsegimin altina yastik koydugum zaman en rahat emzirdigim. Cunku karin kaslari lacka oldugu icin sirt zaten tutmuyor. Emzirirken iki buklum olup agridan kivraniyor insan. Iyisi mi hafiften arkaya egimli koltukta arkaya yaslanip bebegi goguse yaklastirmak, memeyi bebeye yaklastirmak degil. Bir de bebek emmeye basladiktan sonra gulp gulp lari duymak gerektigini hatirliyorum.
    Utanmasam gidip emzirecem simdi koca kucuk adami.

  10. birten says:

    tam benlik bir yazi emziren bir anne olarak, cok hosuma gitti.yorumu görünce sayfaya bakiyim dedim,cok güzel bilgiler var,iyiki yorum birakmissinizda böyle bilgilere sahip olmus oldum..cok sagolun:))

  11. Meltem Sözer says:

    Emzirme danışmanları harikalar. Bir arkadaşıma çok yardımcı oldular. Bebek sütü ememedi ve pompada işe yaramadı ama iki gün eve gelip herşeyi düzeltti uzman.

  12. yummymummy says:

    Bazi hastanelerin kendi emzirme danismanlari var, ornegin Istanbul’da Amerikan hastanesi’nde dogum yaptiginiz gun odaniza gelip sizi bilgilendiriyor, nasil emzirdiginize bakiyor vs. Ondan sonra ertesi gun de gelip hatrinizi soruyor ve ciktiktan sonra nelere dikkat etmeniz gerektigini aktariyor. Cok kapsamli bir hizmet degil ama yine de iyi.
    Tarti konusu burada pek bilinmeyen bir yontem, ancak ben iki beebgimi de oyle buyuttum/buyutuyorum. Buna ‘sut tartisi’ deniyor. ve bebegin karninin tam doymasi hayatina cok onemli seyler katiyor, tum huzurunu uyku duzenini herseyini etkiliyor. Ben bu metodolojiyi bebeklerimin ilk gunlerinde evde bizimle kalan bebek hemsiresine borcluyum, ve cok da memnun kaldim. Ilgilenen anneler olmasi cok hos, blogumda bununla ilgili bir yazi yazacagim ve faydalarini paylasacagim.

  13. Süheyla says:

    Ben de İstanbulda Amerikan Hastanesinde doğum yaptım. Taburcu olduktan sonra emzirme problemi yaşarsanız emzirme uzmanına telefonla danışabiliyorsunuz. Telefonla halledemezseniz hastaneye tekrar gitmeniz gerekiyor. Ayrıca süt pompası pazarlayan bir firma (piyon ltd.) hem telefonla hemde eve gelerek laktasyon problemlerine yardımcı olmaya çalışıyorlar. İlk çocuğunu emziremeyen bir anne olarak bu bilgiyi paylaşmak istedim.

Bir Yorum Yazın

designed by GeCe for personal use of Pratik Anne