Hamilelikte de, doğumda da, bebek doğduktan sonra da hiçbirşey planlandığı gibi olmayabiliyor. Ama bu önceden hazırlıklı olmamanız gerektiği manasına gelmiyor.
Doğum planı doktorunuzla konuşarak hazırladığınız bir liste. Sizin doğum öncesinde, doğum sırasında ve doğum sonrasında yaşayacaklarınız sırasında tercihlerinizin listesi. Bu listenin kullanılış şekli içeriğinden daha çok önemli. Bu planı sizin kendi başınıza yapıp bir kenara koymanız hiç bir işe yaramaz. Bunları eşinizle, ailenizle, doktorunuz ve hatta doğum sırasında vardiyada olacak hemşirelerle paylaşmanız gerekiyor.
Bu listeden iki tane yapın. Biri doğum çantasında, biri doğumda sizin yanınızda olacak kişide bulunsun. Listede, doğum belirtileri başladığı zaman aranacak numaralar da bulunsun. Listenin “doktor ve hemşirelerin bilmesi gereken” kısmından fazladan bir tane bastırıp doğum odasında görünecek bir yere asabilirsiniz
DOĞUM PLANI
Doğumdan önce:
1. Odada müzik, tv, ses vs. istiyor musunuz?
2. Sancılarla başa çıkmak için neler yapacaksınız? Ör: Yoga, meditasyon, nefes egzersizi, masaj, sıcak su dolu kuvet, dişlerinizin arasına sert bir tahta vs.
3. Yanınızda olmasını istediğiniz kişi(ler)
4. Bebeğinizin kordon kanının saklanmasını istiyor musunuz? Doktorunuz kordonu ona göre kesecek.
Doğum şekli:
1.Normal/Sezeryan/Evde/Suda vs. (Buna doktorunuzla, sizin ve bebeğinizin sağlık durumuna göre karar vereceksiniz. Bazen normal doğum isteseniz bile son dakika değişiklikleri nedeni ile sezeryan doğum gerçekleşebilir. Beklentileriniz herşeyin her an değişebileceği yönünde olsun)
Doğum sırasında:
1. Ağrı kesici ve uyuşturucular:
Normal doğum a) ağrı kesici ve uyuşturucusuz b) epidural c) ağrı kesici
Sezeryan a) epidural b) genel anestezi
2. Acı bir karar ama gerekirse kesik (episiotomy) yapılmasını istiyor musunuz? Bu karar o anda size mi sorulsun, doktor mu karar versin?
3. Gerekirse bebeğin çekilmesi için forseps veya vakum kullanılmasını istiyor musunuz? Bu karar o anda size mi sorulsun, doktor mu karar versin?
4. Yanınızda olmasını istediğiniz kişi(ler)
5. Bebeğin kordonunu kesmesini istediğiniz kişi
6. Doktorunuz size sorabilir: ayna ile doğumu seyretmek istiyor musunuz?
7. Doğum sırasında foto, film istiyor musunuz?
Doğum sonrası:
1. Bebeğinizi doğumdan hemen sonra kucağınıza mı almak istiyorsunuz, yoksa temizlenip kontrol ve ölçümleri yapıldıktan sonra mı almak istiyorsunuz?
2. Bebeğinizi ilk saat içinde emzirmek mı istiyorsunuz, yoksa bebek acıkınca formula ile beslenebilir mi?
3. Bebeğiniz odanızda mı kalıp geceleyecek? Gece bebek bakım odasında (nursery de) kalabilir mi?
4. Bebek bakım odasında kalırsa acıktığında emzirmeniz için size mi getirilsin yoksa formula ile beslenebilir mi?
5. Bebeğe emzik verilmesini istiyor musunuz?
6. Bebeğiniz erkek ise doğum sonrası sünnet olmasını istiyor musunuz?
7. Siz ve bebeğiniz hastaneden verilen kıyafetleri giymek mi istiyorsunuz, yoksa muhakkak sizin getirdikleriniz mi giyilecek?
===================
Bu liste sayesinde (inşallah) doğum sırasında şu veya bu olursa sancı ve heyecan arasında bir de bir sürü insana laf anlatmak durumunda kalmazsınız. Daha da önemlisi doktorunuz dışında siz ve bebeğiniz hemşirelere emanet olacağınız için sizin tercihlerinizi bilirlerse, bebeğe emzik veya formula verme, bebeği sizin yanınıza getirme gibi kararlar onların insiyatifine kalmaz ve böylece sinirlenme ve üzülme olasılığını ortadan kaldırırsınız.
Eline, gozune saglik Burcu. Boyle onemli konularda ‘hamile olmadigin halde’ kafa patlattigin ve bizlere yol gosterdigin icin sagol, varol. Iyi ki varsin arkadasim.
Cok iyi dusunmussun, cunku laf anlatmak dogurmaktan daha zor :))) Ben de bir turlu hastaneye goturulecekler listesi yapamadim, aklima gelmisken ugrasayim biraz bloga koyayim rehber olsun 🙂
önceki tecrübelerinizi çok güzel bir şekilde aktarmışsınız.
Size de kolay gelsin demek istedim… (iade-i Ziyaret)
valla helal olsun burcu’cum sagol! bu liste super
Çok faydalı bir bilgi,çok teşekkürler. Ancak: dişlerinizin arasına sert bir tahta vs.!! Beni korkuttunuz valla:)
Bir de yurtdışında anne istese bile isteğe bağlı sezeryan yapmıyorlar diye biliyorum.Doktor kararı olmadan sezeryana izin yok sanırım ama yanılıyor da olabilirim tabii.
Anne ve bebisi, hosgeldin. Dogru buradaki ob/gyn ler genelde saglik sebepleri gerektimedikce hastanin tercihine bagli olarak sezeryana karar vermiyorlar. Ancak arastirmalara gore Amerika’da da sezeryanin son senelerde cok artis gostermis. Artik bir yamukluk var da daha cok dogum mu son dakika da komplikasyona gidiyor yoksa yavas yavas burada da doktorlar ve hastalar ortak olarka sezeryana “kolaylik” olarak bakmaya basladilar bilemiyorum. Bildigim normal dogumda korkulacak hicbirsey yok. Dis arasina tahta cok da espri degil ama epidural varken viz gelir tiris gider. Benim sahsen sezeryandan daha cok korkarim.
İnsan ilk olarak yaşadığı bu deneyimde öyle tecrübesiz oluyorki neyle karşılaşacağını bilmeden gidiyor hastaneye, gerçekten gözden geçirilmesi gereken önemli detaylar bunlar.
Ben daha bugun dogum yapacagim yeri gezdim. Burada hersey sirasiyla yani bana pek secenek kalmiyor gibi.
Anlatayim;
Bebgin ne zaman size verilecegi belli. Hemen sonra temizlik icin ve benim bakimim icin kisa bir ayrilik ve tekrar bulusus.
Epizyodemi icin dr um. Ilk dogumun dikissiz olmaz, yirtiktansa ben kesmeyi tercih ederim diyor. Eh boynumuz kildan ince.
Ornekler cogaltilabilir ama ben halimden memnunum.
Cok guzel ve yol gosterici yazin icinde tesekkur ederim.
Pirtik
çok tşkler ,şimdi liste yaptım..doğumla ilgili drla konuşma yapmamın zamanı yaklaşıyor..
pratik anne,
doğum maceranı bize anlatsana lütfeeen..
bakındım bloguna göremedim..
son yorumumu yayınlamayabilirsin..
şimdi gördüm doğum hikayeni:)