Bilmece Bulmaca

Nov 05, 2009 - 7 Yorum

İnmeyen ateşle geçen bir haftasonu ve akabinde ortakulak enfeksiyonu teşhisi dolayısı ile blogdan uzak kaldım. Halihazırda yazı da olmayınca hareketsiz kaldı blog birkaç gün. Ama Pratik Anne ve yavrular olarak boş durmadık. Bir sürü şeyler yaptık. Sırasıyla paylaşacağım.

BİLMECE BULMACA

KARA KEDİ NEREDE? Katil tohum nedir?

AGAÇ NEREDE? 2-B size neyi hatırlatıyor?
BALTA NEREDE? 2006 senesinin Ağustos ayında Tuzla’da bir arazide gömülü ne bulunmuştur?
SU NEREDE? Cahit Aral kimdir?
İNEK NEREDE? Rahmetli Hopdediks lakaplı Bayram Kuzu kimdir?
DAĞ NEREDE? Ege’de enerji alanında yapılan büyük yatırımlar nelerdir?

********

KARA KEDİ NEREDE? AĞACA ÇIKTI: “AB topluluğuna uyum” ayağına çiftçilerimize kakalanan, ekildiğinde verdiği ürünlerin çekirdekleri veya tohumları bir daha ürün vermeyen ve böylece çiftçilerimizi her sene büyük tohum firmalarından tohum almaya zorunlu bırakan kamikaze tohumlardır. Bunlar da GDO dur. Zaten senelerdir ülkemizde, topraklarımızda, manavlarımızda, sofralarımızda mevcutturlar.

 

Rivayet odur ki bu tohumlar önce çiftçilerimize ya bedavaya ya da çok ucuza verilmiştir. Ziraat Fakültesinin yakınından uzagından geçmemiş, herşeyi “Devlet Baba”dan bekleyen çiftçim ise başına geleni anladığında babayı ziyadesi ile yemiştir.

 

Bonus soru: Bu tohumlar için ayaklanan çiftçi, kurulan facebook grubu veya örgütlenen bireyler gördünüz mü?

 

AGAÇ NEREDE? BALTA KESTİ: Bu sorunun cevabını çoğunuz hatırlamış olabilirsiniz. Çünkü e-maillerde ve Facebook’da TEMA’nın “1 milyon imza toplarsak 2-B leri sattırmam” mesajı hala dolaşıyor. Hala imzalayan var. Ama 2-B yasası 2009’un Ocak ayında kabul edildi ve onaydan geçti. Hesap edin kaç ay geçti? Ne oldu? Sizce duruyor mu bu araziler?

 

Bonus soru: Peki buralarda da doğa intikam almaya kalkar sel veya toprak kayması olur da hayatını kaybedenler ne olacak?

 

Niyazi

 

BALTA NEREDE? SUYA DÜŞTÜ: Sizi fazla heyecana sokmadan “zehirli atık varilleri” diye cevabı vereyim. Bunlardan daha sonra İzmir’in Mustafakemal Paşa şehrinde de gömülü bulundu. Romanya ve İtalya’nin Karadeniz’e boşalttıkları ise ara ara Karadeniz sahillerine vuruyor.

 

Bonus soru: Bu atıkları oraya gömenlere ne oldu?

 

Evet, cevabı bildiniz. Zengin oldular zengiiiin. 🙂

 

SU NEREDE? İNEK İÇTİ: Kendisi çay içişi ile meşhurdur. Çernobil dersem belki biraz hafızanız gıdıklanmaya başlar.

 

Şimdi bir etrafınız bakın. Kaçınızda tiroid bozukluğu var; kaçınız veya kaç tanıdığınız lenfoma teşhisi ile tedavi gördü veya görüyor.

 

Hala hatırlayamadıysanız kendisi Çernobil faciası sonrası televizyonda “Bu çaylar tertemiz, bakın ben de içiyorum hüüüfffppp” diyen zamanın bakanı.

 

İNEK NEREDE? DAĞA KAÇTI: Kendisi siyanürle altın arama çalışmalarını protesto edenlerin simgesi olmuş bir Bergama köylüsü. Oğlu vefatından sonra çıkıp, “Babam ölmeden evvel, oğlum bu protestolara katılmayın dedi. Çevreciler beni kullandı. Altının bize zararından fazla yararı oldu diye itirafta bulundu” demiş.

Bonus soru: Şu anda sizce kaç şehirde, madenlerde siyanürle altın aranıyor?

 

Google’dan benim bulduğum Kazdağı, Bergama, Tunceli, Artvin, Uşak…

 

DAĞ NEREDE? YANDI BİTTİ KÜL OLDU: Millet rüzgar enerjisi, güneş enerjisi diye yırtınıyor. Amerika’da kasırgada yerle bir olan bir şehri (Greensburg, KS) tamamen yeşil, kendi enerjisini üreterek kendini idame ettirebilir, atıkları en aza indirecek şekilde yeniden inşa ediyorlar. Bizim hükümet güneşin batmadığı, rüzgarın ve akarsuların eksik olmadığı Ege’ye termik ve nükleer enerji santralı için yatırım yapıyor.

 

********

Siz bu yazıyı okurken 1-2 kişi daha Facebook’daki “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar’a (GDO) HAYIR Diyenler” grubuna üye oldu. 10-15 kişi birbirine e-maille Fikir Sahibi Damakların GDO bültenini iletti. Bir kısmı da Twitter’a Yılmaz Özdil’in trajikomik yazılarından birini post etti.

 

Falan filan…

 


Etiketler: ,
Kategoriler: Aklımdan Geçenler

«       |       »




"Bilmece Bulmaca" için 7 Yorum yapılmış.

  1. AycA says:

    :=) tebrik bu yazı için..
    ne yaparsak yapalım olmayacak değil mi ? zaten artık oturduğumuz yerden sanal ortamlardan yapıyoruz yapacağımızı da..bir nevi ruhsal tatmin gibi..
    bir tiroidli olarak fena bozuldum okuduğumda ( sana değil tabi :))

  2. AycA says:

    unutmadan . o çayları " bak ne güzel içiyorum hüüpp" diye tvlere çıkanların başka versiyonları am atamamen aynı türler tabii " bakın ben domuz gribi aşusı oluyorum hiç de birşey olmuyor" diye kolları açıyorlar kameraların karşısında!!
    bu nasıl? :=)

  3. alpiharikalardiyarinda says:

    Burcucugum ,
    ne guzel bir oyun bu boyle. Agizdan agiza dolassa, gecmis zaman guncellense, insanlar artik tepki gosterse..:)
    Bu arada gecmis olsun.Sevgiler E.

  4. Moonshine says:

    iyi guzel ama Amerika'da yedigimiz cogu meyve/sebzenin de genetigi degistirilmis degil zaten?

  5. ycurl says:

    Evet katiliyorum yazdiklarina. Artik sanal protestolarla duyarliligimizi gosteriyoruz -yani gostermek bu tam anlamiyla- zaten gecen yasa gecmis oluyor. Benim rahmetli amcam ziraat muhendisi idi hatta ic anadolu bolgesi icin tohum islahi yapmis zamaninda. Arastirdigima gore o tohum kullanilmiyor bile. Bir donem zirai donatim kurumu gercekten guzel arastirmalar yapiyordu sonra ne oldu politika malzemesine dondu. Bir ulkede tarim olmusse o ulke bitmis demektir derdi amcam. Artik Turkiye disaridan bugday ithalati yapiyor kimbilir dessek daha neler cikar. Icim karardi ne diyeyim 🙁
    Cocuklara da cok gecmis olsun umarim en kisa zamanda iyilesirler.

  6. Moonshine says:

    genetigi degistirilmis degil mi diycektim 🙂 (bkz: omnivore's dilemma)

  7. k.i.s.d. says:

    Bunları bilmek ve tek başına bir şey yapamamak… Depresyon malzemesi malesef. çocuklarımıza daha temiz daha yeşil bir gelecek vadedemiyoruz. Benim canım yanıyor, organik ürünlere destek vermek, sanal gruplara üye olmak… yeterli mi? Herşeyin mesulü olan devletin bu konuda bilinç gösterip dik durması gerekmez mi? Bir şekilde bağlayıcı unsurları etkileyemedikten sonra bireysel tepkimizin anlamı var mı?
    çok dertliyim çok.

Bir Yorum Yazın

designed by GeCe for personal use of Pratik Anne