Amerika’da Bebek Alışverişi

Sep 10, 2009 - 4 Yorum


İstanbul’dan yağmurlu bir günde hepinize merhaba.

Bebek alışverişi, hele ilk bebek ve ilk çocuk için alışveriş ne zordur. Ne işe yaradığını, nasıl kullanıldığını bilmediğiniz aletler arasında, “aman eksiğim kalmasın” diye evhamlanmadan, bir taraftan bütçenizi de çok zorlamadan alışveriş yapmak açıkçası iyi bir ön hazırlık ister. Amerika’da ve Chicago’da bebeğiniz için yapacağınız alışverişte size yardımcı olabilecek bir rehber hazırlamaya çalıştım.

1. BABY BARGAINS:
Hamileliğinizde bebek alışverişine başlamadan evvel edinmeniz gereken ana kaynağınız Baby Bargains kitabıdır. Bu kitabın muhakkak en son basımını almanız gereklidir. Ucuz olsun diye eski basımlarına boşu boşuna para vermeyin. Bu kitaba verilen her cente değiyor. İçinde en büyük kalemlerden en küçük ihtiyaçlara kadar herşey çok güzel açıklanmış. Alışverişlerde nelere dikakt etmelisiniz, kendi ihtiyaçlarınızı nasıl göz önünde bulundurup seçenekleri değerlendirmelisiniz çok iyi açıklanmış. Üstüne bir de piyasadaki ürünler arasında yaptıkları değerlendirmelerin sıralaması da var.

Başka bir kaynak da Consumer Reports dergisinin çıkardığı Consumer Guide to Baby Products. Ama ben ilk kitabı daha çok beğeniyorum.

2. REGISTRY AND SUBSCRIPTIONS:
Alışverişe başlamadan evvel yapmanız gereken diğer bir adım registry’ler ve subscription’lar yani kayıtlar. Bulabildiğiniz tüm dergi ve mağazalara sanal olarak register veya subscribe olun. Sadece e-mailinizi vermenizin yeterli olduklarının yanı sıra, isim, adres ve telefon numaranızı vermenizin gerektikleri de olacaktır. Bunlar daha sonradan size kupon olarak geri dönecek. Adres ve telefon numarası verecekseniz bildik markalardan şaşmayın. Örnek site ve dergiler:

www.babycenter.com
www.babiesrus.com
www.parenting.com
www.pregnancymagazine.com/
www.parents.com
www.huggies.com
www.enfamil.com
www.fisherprice.com

3. KUPONLAR:

Alışverişlerinizde ya alacağınız markanın, veya alışveriş yapacağınız yapacağınız markanın kuponlarını araştırın. İnternette “marka+coupon(s)” diye aratmadan sokağa bile çıkmayın. Diğer anahtar kelimeler:
“brand/store+coupon+month(september)”
“brand/store+printable coupon”
“brand/store+deals”

Bu metod aslında sadece bebek alışverişi için değil her alışverişte bilinçli tüketicinin evden alışverişe çıkmadan evvelki ilk hareketi olmalıdır. Kesinlikle daha ucuzu varken, fazla vermemek lazım.

Bir de online kupon siteleri var. Yine internette “online coupons” diye aratıp bulabilirsiniz. Fakat bazıları saatlerce anket doldurtuyorlar. 3-5 dolar için yarım saatinizi heba etmeye değmeyebilir.

4. KULLANICI YORUMLARI VE FİYAT KARŞILAŞTIRMA:

Ben şahsen alışverişlerimde çok ince eleyip sıkı dokurum. Üstüne yatıp çok uzun süre düşünmüşlüğüm (gerekli mi gereksiz mi diye) vardır. Bir de bolca kullanıcı yorumu araştırması ve fiyat karşılaştırması yaparım. Bunlar için 3 ana kaynak öneririm:

www.amazon.com
www.nextag.com
www.froogle.com (fiyat karşılaştırma)

5. ALIŞVERİŞ PLANLAMA VE ZAMANLAMA
Alışverişin genelde ne zaman başlanıp ne zaman bitirilmesi gerektiğini ayarlamak sorun olur. Bence alışveriş araştırmalarına başlamak için 4. ayı geçirmemek lazım. Evinize ne sığacak iyice düşünmek, alacağınız araba koltuğu ve bebek arabası ağır mı, değil mi diye tartabilmek ve o dükkan seninm bu dükkan benim şahsen görüp denemek içinse 7. ayı geçmemek lazım. Yani büyük malzeme kararlarınızı 6. ayın sonunda vermekte fayda var. Çünkü bu vakitten sonra vücut hızlı bir ivme ile ağırlaşıyor ve de uzun mesafe gitme kapasitesi azalıyor. Benim hamileliğim çok rahat diyen biri için bile vücudu zorlayabilirsiniz.

Kıpırcan’a hamileliğimin 7. ayında Gurnee Mills alışveriş merkezindeki Baby Depot ve Value City e uğrayacağız diye gidip o koca mall u dolaşınca Kıpırcan Alien filmine taş çıkartırcasına olduğu yerden deriyi yırtarak dışarı çıkmaya çalışmıştı. Çok korkmuş ve ilk mağazada oturacak yer bulup yarım saat yerimden kıpırdamamıştım.

Alışverişlerinizi satın almak için ise mümkünse Amerika’daki büyük indirim dönemlerine getirebilirsiniz. Bunlar “Memorial Day Sale”, “Labor Day Sale”, “Day After Thanksgiving” ve de Christmas’tan sonraki bir haftalık dönem. Christmas zamanı indirim ilanları olur ama bana sanki Aralık 25’ten sonra daha fazla indirim olurmuş gibi gelir hep.

6. BABY SHOWER
İnşallah size de bir arkadaşınız, dostunuz veya bir akrabanız benim düşünceli arkadaşlarım gibi bir baby shower düzenlerler. Burada artık adetten. Bu durumda alacaklarınızın bir kısmını büyük bir mağazada hazırlayacağınız Baby Registry e koyabilirsiniz. Siz arkadaşlarınızla yeni doğacak bebişinizin heyecanını paylaşırken, arkadaşlarınız da hediye olarak ihtiyacınız olan ürünleri (herkes önlük ve badi getirmesin diye) getirebilirler. Baby Registry yapabileceğiniz mağazalar:

www.babiesrus.com
www.target.com
www.amazon.com

7. İNDİRİMLİ DÜKKANLAR VE SANAL MAĞAZALAR
Chicago ve civarında bildiğim, herşeyi satan bir indirimli mağaza var. O da Baby Depot. Diğer eyaletlerdeki arkadaşlar başka bildiklerini de yorumlara ekleyebilirler.

www.babydepot.com (Burlington Coat Factory’nin parçası)

Bunlar da en popüler e-mağazalar. Bedava gönderi bile yaptıkları oluyor.
www.babyuniverse.com
www.babycatalog.com

Bunlar tüm site ve kuponları listeleyen siteler
www.babyshoppingsites.com/
www.babiesonline.com/offers/
www.expectantmothersguide.com/shopping/chicago.htm

8. İKİNCİ EL
İkinci el düşündümüz mü? Bazı bebek ve çocuk eşyaları ve özellikle bazı büyük oyuncaklar için ben ilk ikinci el satan adreslere bakıyorum. Bazen çok iyi fırsatlar çıkabiliyor. Mesela Kıpırcan’a craigslistten tertemiz bir tramplen almıştım. Veya Little Leap Pad oyuncağının kitaplarını ebay’den neredeyse beşi bir fiyatına bulmuştum.

Ayrıca artık evde ihtiyaç duymadığımız eşyaları da burada satıyorum.

www.craigslist.com

www.freecycle.org
www.ebay.com

9. SEVDİĞİM MAĞAZALAR

Bebek kıyafetlerinde kalite ve uygun fiyatın şaşmadığı sevdiğim mağazalar vardır. Outlet Mall’larda bunlardan daha ucuza alışveriş edebilirsiniz. Bütün mağazalarda kupon almak için adres veya telefon numarası verebilirsiniz. Ben mevsim öncesi bu kuponlarla toptan alışveriş yapıyorum.

GAP: Badi ve pijamaların en kalitelisini GAP yapıyor. Kumaşları çok esnek ve kaliteli. Defalarca yıkamaya ne çekiyorlar, ne de yakası paçası kayıyor. Çorapları da evladiyelik.

Carters
: Hem ayaklı tulum pijamaları hem de pantolonları buradan alıyoruz. Kızlar için de çok güzel takımlar oluyor.

Children’s Place: Elbise ve de ayakkabı konusunda hem çizgileri hem de kaliteleri çok iyi. Ayaklı polar tulum pijamaları da çok kullanışlı.

Old Navy
: Penye pijama, altı kaymaz çoraplar, mayo ve pantolon için uygun adreslerden biri. Kumaşları diğerleri kadar kaliteli olmasa da güzel.

10. İLHAM VEREN SİTELER VE BLOGLAR

www.onestepahead.com/
www.leapsandbounds.com/
www.rightstart.com/
www.babygadget.net/
www.coolmompicks.com/
www.ohdeedoh.com/
momfinds.com/blog/
mymomshops.blogspot.com/
www.babygeared.com/
www.coolbabygear.com/
www.hipbabygear.com/
www.allmodernbaby.com/
www.modernmini.com/
www.pokkadots.com/


Etiketler: , ,
Kategoriler: Bebek / Çocuk

«       |       »




"Amerika’da Bebek Alışverişi" için 4 Yorum yapılmış.

  1. banu says:

    Marka olarak oshkosh b'gosh u da öneririm. özellikle pijamaları muhteşem. Gap'inkilerden bile daha esnek, yumuşak, sarıcı…

  2. Blogcu Anne says:

    Bulunulan eyalete gore, TJ Maxx, Marshalls ve Ross gibi "discount" magazalarinin bebek reyonlari adeta kesfedilmeyi bekleyen birer hazine niteliginde 🙂 Hangar misali magazalarda, sira sira dizili onca urunun arasinda tek tek gezinme sabri olanlara kesinlikle tavsiye ederim.

  3. Safiye says:

    Merhaba Pratik Anne, Oncelikle sana nazar degmesin demek lazim malum heran hersey olabiliyor artik..
    Ben Kanada\Toronto'dan takip diyorum sizi. Inanilmaz faydali hatta can simidim olarak goruyorum.
    Aralikta ilk annelik duygularini tadacagim ama sizden yolun yarisina kadar herseyi ogrendim artik daha guvende hissediyorum kendimi.
    Tecrubelerinizi paylastiginiz icin cani gonulden tebrik ediyorum.

    Safiye

  4. Pratik Anne says:

    Banu,
    Evet oraya da genelde outlet lerde rastliyorum, guzel seyleri oluyor, ozellikle kislik pantolon.
    Blogcu anne,
    Haklisin, bak onlari unutmusum. Ozellikle cici kiyafetler soz konusu olunca.
    Sevgili Safiye,
    Sana coook rahat bir hamilelik, kolaycacik bir dogum diliyorum can-i gonulden. Simdilik hamilelikten 4 yasina kadar yaninizdayiz 🙂

Bir Yorum Yazın