Kartondan oyuncak – Kukla Tiyatrosu

Jan 15, 2007 - 9 Yorum

Kıpırcan’a hamileliğimden beri haftalık olarak aldığım babycenter.com mesajında yeni yıl dileği olarak 2007 de “olabileceğiniz en iyi anne olun” yazıyordu. Ne güzel bir dilek. Bunun için de 3 madde koymuş:
a. Sabırlı olun,
b. Çocuğunuza(larınıza) daha çok vakit ayırın ve
c. Çocuğunuzun hayal gücüne hitap eden yaratıcı bir anne olun.

Ocak ayının yarısına geldik bile; yeni yıl hedefleri ile uğraşıyoruz bakalım. Babaannemizin yeni yıl için aldığı hayvan karakterli el kuklalarını oynatmak üzere bir kukla tiyatrosu yapmak 3. maddeye giriyor sanırım. Uzun zamandır IKEA dan aldığımız oyuncak kutusunun kartonunu saklamamın nedeni birkaç oyuncak ve bebek ürünleri kataloğunda görüp ben bunları kendim yaparım dediğim kukla tiyatrosuydu. Evde oyuncak yapmak için biriktirdiğim karton kutu, plastik şişe ve kapakların evimizi çöp eve çevirmesi yüzünden, yakında kocacığım bizi terkedip gitmeden dün akşam oturdum bir çırpıda yapıverdim. Daha uzun sürecek zannediyordum ama bir gecede bitti.

Malzemeler:
Karton kutu
Envai renk elişi kağıdı
Perde için kumaş (ben kadife aldım)
Kumaşçıda bulabileceğiniz süs aksesuarları
Karton bıçağı
Uhu
Makas


Yapılışı:
1. Göz ayarı ile kutunun önünde kare şeklinde pencere kesin. Öncelikle sadece pencere açın, kutunun yüzlerini birbirinden ayırmayın.

2. Kutunun ön yüzünü kendi isteğinize göre elişi kağıtları ile kaplayıp süsleyin. Üstüne “XXXXX’ın Kukla Tiyatrosu” yazabilir, tiyatroyu ifade eden bir gülen bir ağlayan maske koyabilirsiniz vs.

3. Kutunun arkasını resimde görüldüğü şekilde kesip kalan parçayı çıkarın. Aşağıda kalan üçgen parçaları yana açıp tiyatronun kendi başına ayakta durması için destek olarak kullanacaksınız.

4. Kestiğiniz arka kısımdan çıkan kartonun üçgen kısmını kare kısımla kesiştiği yerin 6-7 cm altından kesin. Üçgenin altındaki karton bıçağı ile iki dikdörtgen dil kesin, diller aşağıda kalsın, geri kalan kısmı arkaya kıvırın. Bu dilleri tiyatronun tepesinde açtığınız kesiklere sokarak tiyatronun tepesine sokun. Bu kısmı süs olsun diye yaptım. Tiyatro biraz daha janjanlı gözüksün diye.


5. Kutunun boyutuna göre, perdeleri hazırlayın ve takın. Ben iki renk kadife kumaş alıp kenarlarını makina ile çektim. Böylece dolabımın dibinde şevkat bekleyen dikiş makinam da yeni yılda dişlilerini çalıştırmış oldu. Üst kısma taktığım siyah kadifeyi firfırlı olacak şekilde katlı çektim. Perdelerin dalgalarını kutuya takarken ayarladim.

6. Perde kumaşlarını kutunun üstüne eklediğim kısım ile birleştiği yere en ince ama orta uzunlukta çivilerle tutturdum. Çivi uçları kartondan çıkmadı ama sizinkinde çıkarsa ince pense ile uçlarını içe kıvırın ki kimseye batmasın. Her ihtimale karşı perdeleri çivilediğim yeri de ayrıca mavi badana boya bandı (duvar köşelerine yapıştırılan) ile kutuya bantladım. Tepesine süs olsun diye aldığım boncuklu kurdeleyi taktım.

5. En son perdeleri kenarlara bağladım. Perde kumaşından yapacağınız ince kemer veya yün ipi kullanabilirsiniz.


Etiketler: , , ,
Kategoriler: Faaliyetler, Sanat

«       |       »




"Kartondan oyuncak – Kukla Tiyatrosu" için 9 Yorum yapılmış.

  1. Anonymous says:

    Burcu,
    Harika olmus tiyatro salonu:) Supersin!

    esra

  2. Acalya says:

    Burak senin gibi annesi oldugu, bizler de seninki gibi bir blogu takip ettigimiz icin sansliyiz. Bu blog ileride bir basvuru kaynagi olucak bana…Eline, beynine saglik Burcu.

  3. annelog says:

    Tebrikler! Gerçekten çok güzel olmuş. Hazırları burda oldukça pahalı. İşe yarar karton kutu bakayım ben:)

  4. Noni says:

    Merhaba geçenlerde sayfama yaptığınız güzel yorum için çok teşekkür ederim size, fırsat buldukça blogunuzu takip edicem, sevgiyle kalın…

  5. Ozlem says:

    Süper, koptum bu tiyatroya 🙂 Kaldıysa en önden yer rica ediyorum 🙂

  6. FB says:

    Bizim oglan da kuklalari cok seviyor ve kuklayi konusturarak ona o kadar guzel seyler de ogretebiliyoruz ki… Bir egitim araci yani ayni zamanda.
    Sahnen de cok guzel gorunuyor. Ellerine saglik

  7. Salincakta Iki Kisi says:

    tek kelimeyle hayran kaldim cabaniza ve becerinize–

  8. yummymummy says:

    selam pratik… ellerine saglik nefis bir operasyon olmus bu!!! Kipircan cildirmistir diye tahmin ediyorum!

  9. Pratik Anne says:

    Yummy’cigim,
    valla ne yalan soyleyeyim, yaptigim butun otobus, yaris pisti, kukla tiyatrosu vs gibi karton turevi oyuncaklar sanirim daha cok kendimi tatmin etmek icin. Oglushun ben zevkle ve sevkle ugrastigim kadar oyun oynadigini soyleyemeyecegim. Ya da tamamen farkli islev yaratiyor bu oyuncaklardan. Ama aldigimiz cop kamyonlari ile saatlerce oynuyor. Anne ogul ilgi alanlarimiz cok farkli, iste kendi kendime is olsun.

Bir Yorum Yazın

designed by GeCe for personal use of Pratik Anne