Ev kazalarına karşı bebeğinizin güvenliği için basit ama hayati kurallar

Nov 07, 2006 - 1 Yorum

İnternette gazete okurken gördüğüm, Mersin’de beşiğindeki yastığı altında kalıp boğularak hayatını kaybeden bebek haberinden sonra böyle bir liste yapma ihtiyacı hissettim. Bu çok basit ama hayat kurtarabileceğini düşündüğüm günlük bebek güvenliği kuralları listesi okuduğum kitaplara ve doktorların tavsiyelerine dayanıyor.

Bebeklerimiz emerken, oynarken, yemek yerken, uyurken ve arabadayken, yani 7 gün 24 saat durmaksızın dikkat etmemiz gereken bu kurallar onların savunmasız oldukları tehlikelere ve ev kazalarına karşı korunması için. Gözümüzü devamlı açık tutmamız lazım. Aynı zamanda yerde yaratak veya bebişlerimizin boyunda dizlerimizin üzerinde etrafımıza bakıp onları tehlikeye sokacak tüm etkenleri yok etmemiz lazım. Bütün bunları çocuklarımızı emanet ettiğimiz kişilere de öğretmemiz lazım. Bebeklerimizi bıraktığımız anneanne, babaanne, teyze evleri, okul, kreş gibi yerlerde de aynı kuralların uyguladığından emin olmamız lazım. Biz dikkat etmezsek bebişlerimiz tamamen savunmasızlar.

Üzüldüğüm bir nokta yukarıda bahsettiğim üzücü haberde olay, bebeğin başının yastığın altında kalıp boğulması “nasıl olduğu anlaşılamayan” diye bir şekilde diye ifade edilmiş. Halbuki gazeteci arkadaşların biraz daha bilinçli olup, olayın sebebinin 4 aylık bir bebeğin yatağına konulan yastık olduğunu, bunun ve benzeri alışkanlıkların bebeklerin can güvenliğini tehlikeye soktuğunu belirtip vurgulamaları lazımdı. O haberi okuyan kaç anne böylece “Kadera bak. Allah göstermesin.” demek yerine bu kurallardan haberdar olabilir ve kaç bebeğin yaşadığı ortam güvenli hale getirilebilirdi.

İnternet üzerinden kaç anneye ulaşırım bilemiyorum. Aşağıda listelediğim güvenlik kurallarının bir tane olası ev kazasını önlese bana yeter.

Uyurken:
1. Bebeklerinizi muhakkak sırtüstü veya yan yatırın. Bebekler yüzüstü yatırıldığında uykuda kusma meydana gelirse, nefes borusu yemek borusunun önünde olduğu için kusmuk öne akıp nefes borusunu tıkayabilir. Bunu doğum öncesi bebek bakımı üzerine gittiğim bir toplatıda doktor söylemişti.
2. Bebeğiniz etrafı parmaklıkla çevrili yatakta/ beşikte uyuması en iyisi. Sizin etrafı açık yatağınızda yatıyorsa kenarlara koyduğunuz yastıklara güvenmeyin.
3. Bebek yatağı/şiltesi sertçe olmalı. Yumuşak, bebişin kafasının ağız ve burunun gömülüp nefes almasını engellecek şekilde yumuşak olmamalı.
4. Yatakta yastık, yorgan, battaniye, peluş oyuncak vb. bebeğin ağzını burnunu kapayacak ve nefes almasını engelleyecek hiçbirşey olmamalı. Bebekler dönüp hareket edemiyor gibi gözükseler bile tehlikeli.
5. Kusma veya burun akıntısı vs. gibi sağlık nedenleri yoksa bebekler uzun bir süre yastıksız yatabilirler. Bebeğin kafa seviyesi yükseltilmesi gerekiliyorsa bunu yatağın veya şiltenin kendisini alttan yükselterek yapmalı.
6. Bebeğin üstü örtülmesi gerekiyorsa kesinlikle kalın yorgan battaniye ile değil bebeğe giydirilen uyku tulumu ile yapılmalı. İlk üç ay kundak da bu görevi yapabilir.
7. Yatak örtüsü mümkünse lastikli olmali veya şiltenin altına sıkı bir şekilde sıkıştırılmalı.
8. Yeni doğan bebek yan yatirilmak isteniyorsa arkasına sıkıca rulo haline getirilmis bir havlu ile konulabilir. Bebeğin öne düşmeyecek şekilde olmasına dikkat edilmeli. Düşerse kendini ve kafasını kaldıramaybilir.
9. Yatakta oyuncak hayvan veya bebek olmamalı. Bebeğin kafasına düşeceği varsa düşer. Süs uğruna risk almaya gerek yok.
10. Bebeğinizi hiçbir zaman biberon ile tek başına yatağa koyup başından ayrılmayın. Bebek biberonu elleriyle tutmaya başladıysa bile uykuya dalması halinde boğazına süt kaçma ihtimali olabilir.
11. En güvenlisi sert bir şilte, boş bir beşik ve uyku tulumu.

**************
Emzirirken:
Ben becerememiştim ama bebeğini yatarken emziren anneler var. Koltukta emzirirken bile dik uyumuş biri olarak yatakta emziriken uyumanın ne kadar kolay tahmin edebiliyorum. Bu durumda bebeğinizin üstüne kapanıp onu havasız bırakma riski var. Oturarak emzirin demekten başka tavsiye gelmiyor aklıma.
**************
Yemek yerken:
1. Bebeğinizi 6 aya kadar anne sütü veya eşdeğer formula ile besleyip mümkünse doktor aksini tavsiye etmiyorsa katılara 6. aydan sonra sonra başlayın. Bunun bir sebebi bebeğin rahatça dik oturmaya başlaması bu döneme denk geldiği için. Yoksa yatar vaziyette beslenen bebeğinizin boğulma tehlikesi olur.
2. Bebeğinize yemek yedirirken mümkün olduğu kadar (75 derece) dik oturtun. Kendi başına bırakmayın. Mama sandalyesi emniyet kemerli olsun.
3. Geceleri uzun uyusun diye biberon emziğini iğne ile genişleterek toz mamayı süte karıştırıp vermeyin. Bebek normal emzik deliğinden süt kıvamında sıvıyı emmeye alıştığından açık emzikten daha yoğun sıvıyı emmeyi idare edemeyip tıkanabilir.
4. Bebeğinize 3 yaşına gelene kadar boğazina takılabilecek ve de çiğnemede zorlanabilecek taneli katıları (üzüm, kuru üzüm, fındık, fıstık vs.) vermekten kaçının. Katılara geçtiğinizde bebeğinizin bogazından gececek kadar küçüklükte küp küp doğradığınız yiyecekleri sadece sizin gözetimizinde yedirin. Bu tür yiyecekleri de siz görmezken erişip yiyebilecekleri yerlerde bırakmayın.
**************
Oyun oynarken:
Bebeğinizin eli kolu hareketlenip bilinçli bir şekilde birşeyi kavramaya başladığı andan itibaren evinizi yeniden dekore etmeniz lazım. Bence bunları okullar, kreşler, müşterisi çocuk ve çocuklu ebeveynler olan işyerleri de kesinlikle uygulamalı.
1. Evde uzanılabilecek her yerde, tuvalet kağıdı borusundan geçebilecek kadar küçük olan herşey kaldırılmalı. Bebeğiniz bunları ağzına sokup yutabilir.
2. Açıkta bebeğinizin çekebileceği kablo, priz, kesici, delici alet kalmamalı. Priz kapaklari ile tüm prizler kapanmali. Kabloyu çekerek elektrikli aleti (TV, radyo, lamba vs.) üzerine düşürebilir. Elektrik akımına maruz kalabilir.
3. Kapakları kilitli olsa bile alt dolaplardaki ve çekmecelerdeki zehirli temizlik malzemeleri tehlikeli mutfak gereçleri üst dolap raflarına kaldırılmalı. Mutfak ve banyo kapısı kapalı, dolaplar kilitli, bizim gözümüz üzerinde diye güvenmeyin. Yarım saatlik basit bir yer değiştirme için tehlikeyi açıkta bırakmayın.
4. Bebeğinizi özellikle de kendi başına oturabilen dönebilen emekleyebilen bebeği tek başına yatak, kanepe üstünde veya altını değiştirdiğiniz yerde yalnız başına bırakmayın. Bırakacaksanız yere battaniye serin etrafını kontrol edin öyle bırakın. Bir bebeğin yüksekten düşebilmesi için sizin arkanızın dönük olması gereken süre 1 saniyeden uzun değildir.
5. Bebeğiniz emekleme sinyalleri vermeye başladığında yere yüzüstü yatın. Bebek olsanız göz hizzanızda alıp yutabileceğiniz, kafanızı çarpabileceğiniz, çekip üstünüze devirebileceğiniz, elektrik akımına sebebiyet verebilecek tehlikeli ne varsa kaldırın. Merdiven başlarina kilitli kapı koyun.
6. Bebek ve çocuklarınız uzanıp çekebilecekleri yerlerde kaynar veya kaynamakta olan (tüp üzerinde veya ocaktan sapı dışarı uzanmış) hiçbirşey bırakmayın.
7. Masa ve sehpa örtüsü kullanma alışkanlığınızdan bir süre vazgeçin. Çekilince tehlike arzedebilir.
8. Pencere ve balkonların önüne ağ, tel kapı veya parmaklık şeklinde engel koyun.
9. Çocuklar için evi daha güvenli hale getirmek için kullanabileceğiniz ürünleri bulunduğunuz yerde bulamazsanız bile yaratıcı olun kendiniz yaratın.
**************

Banyo yaparken:
Bebeğinizi, su seviyesi 1 parmak olsa bile banyoda, küvette veya leğende tek başına bırakmayın.
**************
Bu yazdıklarım eminim dikkat etmemiz gereken noktaların tümünü kapsamıyor. Hayati önem taşıyan bu konularda pratik değil detaycı ve pimpirikli olmak gerekiyor. Bu kuralları uygulamanın en güzel yönü de, tehlikeyi yok ettiniz mi bebeğinize ve çocuğunuza devamlı “DUR! YAPMA! ETME! OTURMA! DOKUNMA! KALKMA!” demek zorunda kalmazsınız. Hem siz huzurlu olursunuz hem de etrafını merak eden ve yeni şeyier öğrenmek için heves eden çocuğunuz devamlı engellendiği için asabi olmaz. Eklemek istediğiniz başka kurallar varsa yorum olarak eklemekten çekinmeyin.
Linkler: Bebek güvenliği , Ev kazaları , Childproofing

Etiketler: , , ,
Kategoriler: Sağlık

«       |       »




"Ev kazalarına karşı bebeğinizin güvenliği için basit ama hayati kurallar" için 1 Yorum yapılmış.

  1. Pembe Lokumun Annesi says:

    çekmece kilitleri (çekmecelerin açılmasını önlemek için), kapı stoperleri (kapının kapanıp parmak vb. sıkışmasını önlemek için), sehpa vb.nin köşelerine köşe pedleri (kullanmadım ama tam koruma yapamazlar fakat hasarı en aza indirirler gibi geliyor).

Bir Yorum Yazın

designed by GeCe for personal use of Pratik Anne